Nakon najave hrvatskog državnog vrha da će ispitati sve mehanizme na osnovu kojih bi posljednja haška presuda, u slučaju šestorice Hrvata iz BiH osuđenih za ratne zločine, bila osporena, stručnjaci smatraju da su male šanse do toga da dođe. Ogorčeni su na činjenicu da Hrvatska ništa nije uradila tokom trajanja postupka.

Presuda hrvatskim čelnicima iz Herceg-Bosne nije ni pravedna ni pravična i pokazala je da Haškom sudu nije ni do pomirenja, ni do mira, ni do pravedne istine, riječi su Zlatana Mije Jelića u emisiji Bujica, Z1 televizije. Potez Praljka vidi kao čin ostavljenog i zaboravljenog hrvatskog branitelja.

„General Praljak je pokazao da su sve dosadašnje Vlade u RH, dok je trajalo suđenje šestorci, aposlutno nisu bile uključene u te procese, nisu ni sa čim pomogli odbranama šestorci, također odbranama šestorci ničim nisu pomogli ni sudjelovali hrvatski predstavnici u BiH“, poručio je Zlatan Mijo Jelić, bivši general HV i HVO.

Andrija Hebrang, ratni ministar zdravstva, presudu je nazvao duboko nepravednom. Smatra da ovom presudom i potezom Praljka nije sve završeno, te da postoje pravne mogućnosti za pokušaj korekcije.

„Radi se o instituciji koju je Haag utemeljio, ta institucija se zove MICT, to je institucija koja mora nastaviti procese koje ova dva suda nisu dovršili. Imamo jedan jako važan proces koji nije dovršen, to je proces protiv dvojice srpskih pripadnika, visokih dužnosnika njihove službe bezbjednosti koji su bili optuženi, to su gospoda Stanišić i Simatović i oni su oslobođeni, optužba je bila za udruženi zločinački podhvat i za njihovo naoružavanje Srba u Hrvatskoj. Oni su oslobođeni, tužiteljstvo se žalilo, presuda je ukinuta i taj proces ide ispočetka“, kaže Andrija Hebrang, ratni ministar zdravstva Hrvatske.

Marijan Knezović negirao je izjavu ratnog ministra zdravstva. Smatra da to nije nikakva pobjeda i da mu je žao što se neće ništa dogoditi po pitanju korekcije presude.
„Moramo pročitati optužnicu, znati o čemu se radi. Da bi Haški sud uopće utvrdio postojanje međunarodnog sukoba, mora biti tuženo za kršenje Ženevske konvencije koja je članak 2 Statuta Haškog suda“, ističe Marijan Knezović, blogger i aktivist.

Jasno je da je prema Statutu Haškog suda, revizija pravomoćnih presuda moguća ako se pojave neki novi dokazi koji nisu bili poznati u ranijim fazama postupka. Šanse za reviziju presude su minimalne, a Hrvatska ako želi proces početi ispočetka, mora na vrijeme pružiti dokaze da nije bilo udrženog zločinačkogi poduhvata.

SHARE