BiH nema namjeru da blokira spajanje Dubrovačko-neretvanske županije sa ostatkom Hrvatske, ali nema namjeru ni da dopusti da se gradnjom Pelješkog mosta zatvori neumski akvatorijum čime bi se blokirao izlaz BiH na otvoreno more. Stav je ovo bošnjačkog člana Predsjedništva, ali i predsjednika Pomorskog društva BiH.

Pelješki most je najveći most koji se trenutno gradi u Evropi, no njegove dimenzije, mogle bi blokirati ulazak i izlazak brodova iz Neumskog zaliva. Stručnjaci kažu da ispod ovog mosta ne bi mogao proći, recimo nosač aviona, što je suvereno pravo BiH.

“Valja utvrditi granicu, koridor ili plovni put BiH koji nas spaja sa međunarodnim vodama, sa otvorenim morem, i nakon toga elemente mosta koji bi se gradio preko tih, praktički međunarodnih voda”, kazao je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Sporazum Tuđman-Izetbegović definiše granicu na moru, ali ona nikada nije ratifikovana u parlamentima, zbog čega nije stupila na snagu.

“Hrvatska upravo odustaje od ratifikacije sporazuma da se ne bi međunarodna konvencija o pravu ugovora odnosila za slučaj spora, da se primjenjuje međunarodno pravo”, kaže predsjednik Pomorskog društva BiH Ševal Kovačević.

BiH ne odbacuje mogućnost gradnje mosta, ali mosta koji ne bi ugrožavao slobodan plovni put iz luke Neum do otvorenog mora.

“Mislim da bi Hrvatsku duplo jeftinije došao jedan Tunel koji bi išao u zaleđju ili ispod Neuma, tamo je obala veoma strma i put do Dubrovnika bi trajao puno , a ne bi upropastili jedan predivni poluotok Pelješac jednim vrlo širokim putnim pojasom”, kaže Izetbegović.

U opticaju je bila i gradnja tunela Pelješac-Komarna. Procjenivalo se da bi tunel koštao 82 miliona evra. Evropska komisija je za gradnju mosta izdvojila 357 miliona.

“I to vid uronjenog tunela, ne kopanja dna, nego uronjenog, to su elementi koji se slažu na kopnu i sukcesivno se putem šina nadovezuju jedni na druge”, kaže Kovačević.

Osim uronjenog tunela, tunela ispod Neuma, tranzita iznad neuma Neuma, trajektnih veza, nuđena je  Jadransko-Jonska autocesta. Hrvatska strana izabrala je jedinu neprihvatljivu, gradnju mosta kojim se blokira izlaz iz neumskog akvatorijuma.

SHARE