BiH nije leglo terorizma, u ovoj zemlji ne vijore se zastave ISIL-a i tvrdnje koje stižu iz susjednih zemalja su paušalne i neutemeljene, poruka je predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra sigurnosti nakon sastanka s direktorima bezbjednosnih agencija.

Osamnaest mjeseci iz BiH nijedan državljanin nije otišao na strano ratište i ne postoji nikakav slučaj planiranja terorizma. To je odgovor BiH na stalne navode, posebno iz Hrvatske, da je BiH puna terorista i radikalnih ekstremista, ali i iz Češke kako se u BiH viore zastave ISILA-a.

– U BiH se ne vijore zastave ISIL-a. Nema podataka ni da u BiH ima 5.000 ili 10.000 radikaliziranih osoba. Mi ne raspolažemo s tim informacijama, mi demantujemo takve podatke, a ako zaista neko ima takve podatke, onda ih pozivamo, pogotovo naše susjede sa kojima želimo dobru saradnju, da se takvi podaci dostave našim sigurnosnim službama, tvrdi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

– Priznajemo i kažemo da imamo problem s  ekstremizmom, sa terorizmom ne mogu reći da imamo problema, zato što već dvije godine nismo imali ozbiljniji teroristički incident, kaže ministar sigurnosti Dragan Mektić.

– Izjave koje dolaze iz našeg susjedstva smatramo paušalno izrečenim, da one imaju određenu političku pozadinu i da u kondicionalu prestanu govoriti o situaciju u BiH kada je u pitanju ekstremizam, terorizam.

Ministar bezbjednosti smatra opasnim stalno forsiranje i neargumentovano navođenje podataka o terorizmu i radikalnom ekstremizmu u BiH.

– Insistirati na takav način da neko pruži prst i kaže ti si terorista, ti nisi terorista, službe ne rade na takvom principu, tvrdi Mektić.

– Od 143 teroristička akta u Evropi iza kojih stoji ISIL, a koja su se desila u 23 zemlje svijeta, niti u jednom takvom aktu nije  učestvovao niko ko je na bilo koji način povezan sa BiH, tvrdi Zvizdić.

– Koga god van BiH interesuje iskreno stanje o terorizmu u BiH, mi ćemo reći punu istinu jer smatramo da zataškavanje i guranje ijednog podatak i pokazatelja o  stanju terorizma u BiH šteti prije svega nama više nego bilo kome drugome, poručuje Mektić.

Kako kažu obavještajno sigurnosne agencije rade svoj posao. Sarađuju sa svim evropskim i svjetskim agencijama.

– Saradnja naših sigurnosnih agencija sa partnerima u susjedstvu, EU, SAD, Interpolom, Europolom je na zavidnoj razini i raspolažemo s relevatnim podacima koji pobijaju tvrdnje koje smo mogli čuti od zvaničnika zemalja regiona, ali i zemalja EU, kaže Zvizdić.

Zvizdić je  naveo da  zajedno sa  ljudima od struke, profesorima  koji izučavaju terorizam se prave akcioni planovi kao odgovor na sve  prijetnje terorizma. BiH kao i sve susjedne zemlje aktivna je u borbi protiv  terorizma i nikako ga ne može podržavati, tvrde naši sagovornici. Iako su bili pozvani, na sastanak nisu došli predstavnici državnog Tužilaštva.

SHARE