Dodik: OHR i međunarodna zajednica uvijek bili antisrpski

Foto: Agencije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da su OHR i međunarodna zajednica u BiH uvijek bili “antisrpski motivisani, jednostrani i u funkciji podrške jednoj priči i strani, prije svega bošnjačko-muslimanskoj”.

Komentarišući stav OHR-a da visoki predstavnik u BiH neće prisustvovati komemoracijama srpskim žrtvama “dok se ne prestane negirati genocid u Srebrenici i govoriti protiv BiH”, Dodik je istakao da takav stav OHR-a nije ništa novo od Benjamina Kalaja do Valentina Incka koji pripadaju istoj državi i istoj ideologiji.

“Uvijek se očekivalo od Srba da sami sebe satanizuju, kažnjavaju i, ako je moguće, okrivljuju i istjeraju sa ovih prostora”, rekao je Dodik novinarima u konjičkom selu Borci gdje je danas osveštan novoobnovljeni hram Svetih apostola Petra i Pavla.

On je dodao ‘da se nije uspjela dokazati priča o genocidu, zbog čega se sada pokušava zabraniti ljudima da misle, iako je, kako je naveo, taj Zapad pun priče o slobodi mišljenja.’

“Ima mnogo primjera koji ne govore u prilog tvrdnji o genocidu. Mi tražimo zajedničku međunarodnu komisiju čije sjedište ne mora da bude u Banjaluci, pa čak ni u BiH. Neka bude u Briselu. Neka naprave priču o stradanju koja će biti objektivna, a ne da to čine politički sudovi”, predložio je Dodik.

On je ponovio da su visoki predstavnik u BiH i drugi predstavnici međunarodne zajednice jednostrani i antisrpski motivisani.

“To se vidi na priči kako treba degradirati Republiku Srpsku, smanjiti prava srpskog i hrvatskog naroda i ojačati centralnu ulogu. To se neće desiti, to je prošlo vrijeme i od toga nema više ništa”, naglasio je Dodik.

On je upitao “kako Incka nije sramota da priča kako je Srba malo ovdje, a njegovi preci su na ovim prostorima u dva navrata ubili 40 posto Srba koji su u to vrijeme živjeli.”

“I on govori kako nas je malo? To govori kakvi su to karakteri. Evo nas u grobnicama Šušnjaru, Jasenovcu, Prebilovcima…”, istakao je član Predsjedništva.

Dodik je ocijenio da je u Federaciji BiH katastrofalan odnos prema srpskim povratnicima.

“Tako nije u Republici Srpskoj. Neka nađu primjer da bošnjački povratnici nemaju struje i vode”, rekao je Dodik.

Komentarišući aktuelnu političku situaciju u BiH, Dodik je ocijenio da u ovoj zemlji ništa ne funkcioniše.

“Parlament ne funkcioniše, nema Savjeta ministara, pa zašto bi onda bilo budžeta”, upitao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, prenosi Srna.

Ostavite svoj komentar