Dom naroda FBIH – Usvojen jedinstveni registar boraca

Dom naroda Federalnog parlamenta usvojio je izmjene i dopune Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica. Time je ispunjen jedan od zahtjeva boraca koji mjesecima protestuju pred Vladom Federacije- Borci će dobiti jedinstven registar.

Nakon više od dva mjeseca pauze delegati su uspjeli da se usaglase oko seta boračkih zakona. Najveća očekivanja imali su borci koji su osim registra tražili i nadoknadu za sve demobilisane borce.

“Ovim zakonom mi ćemo definisati da se može objaviti registar. Drugo zakon o boračkim udruženjima već smo imali, u proceduri je”, kazao je predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu Naroda Parlamenta FBiH Osman Ćatić.

Resorni ministar je potcrtao da je bitno da treba da postoje dva registra, registar boraca i registar korisnika neke od nadoknada.

“Mi smatramo da je opravdan zahtjev. Da javnost zna ovih 130 000 građana BiH koji primaju iz budžeta mjesečnu naknadu. Trebaju da znaju. Ko, šta, i na osnovu čega prima”, rekao je ministar boračko-invalidske zaštite Salko Bukvarević.

Iz Federalnog budžeta, prema proračunu Vlade na boračke kategorije odlazi  blizu  570 miliona maraka, iz kantonalnih dodatnih 54 miliona. I vlast i opozicija su saglasni da  bi dodatni nameti mogli ugroziti federalni budžet.

Usvojen je i prijedlog zakona o prijevremenom penzionisanju boraca, u koji će biti uvršteni uloženi amandmani Klubova SDA i HDZ, kao i prijedlog Vlade FBiH.

“Imamo različite kategorije koje su po različitim uslovima ulazile u ovo pravo iz tog razloga se to jednim zakonom definisalo”, kazao je Ćatić.

Isplata penzija ovim korisnicima poćeće sa prvim januarom 2018. godine sa prelaznim periodom od tri godine.

“Da imamo tri godine za usklađivanje tog zakona i za povratak punih prava što će omogućiti proračunu Vlade i Fonda MIO/PIO da uvrsti te kategorije”, dodao je Tomislav Martinović, delegat u Klubu Hrvata.

Opozicija je od Vlade Federacije zahtIjevala da se zakonom jasno definiše odakle će se finansirati ove penzije.

“Puno su puta u ovoj zemlji boračke kategorije izvarane, i nemojte nam osporavati sumnju da nismo spremni da budemo sudionici nečega za šta nismo sigurni da imamo niti jednu cifru u zakonu koja potvrđuje ono što ste vi rekli”, poručio je delegat iz reda ostalih Aner Žuljević.

Ovaj dom je po hitnoj proceduri usvojio i izmjene Krvičnog zakona Federacije. Delegati u Domu naroda nakon devet mjeseci rada, ili nerada, razmotrili su Prijedlog Programa rada ove institucije za 2017. godinu.