Građanski savez stava da je odluka CIK-a neustavna

Foto: arhiv

Građanski savez oglasio se danas povodom odluke CIK-a o popunjavanju delegata u Domu narodu prema popisu iz 2013.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

“Građanski savez (GS) ošto osuđuje sramnu, skandaloznu i protuustavnu odluku Centralne izborne komisije o popunjavanju delegata u Domu narodu prema popisu iz 2013.

Naime, CIK je morao donijeti odluku na osnovu Ustava BiH i FBiH da se Dom naroda popunjava prema popisu iz 1991. godine, s obzirom da Ustav jasno predviđa da se sve dok se ne implementira Aneks 7 Daytonskog mirovnog sporazuma, morat će se primjenjivati rezultati popisa iz 1991. Na taj način tvorci Daytonskog sporazuma željeli su spriječiti da se rezultati politika genocida i etničkog čišćenja priznaju kao legalni i institucionalizuju.

Stoga, današnja odluka CIK-a predstavlja upravo to: pokušaj legalizacije i institucionalizacije genocida i etničkog čišenja. Također, popis iz 2013. godine nije adekvatan za izborni ciklus, jer nisu objavljeni rezultati popisa državaljana BiH koji ne žive u zemlji.

Ako su članovi CIK-a smatrali da treba donijeti odluku prema neadekvatnom popisu iz 2013. godine, onda je jedino ispravno da takvu odluku donese Centralna izborna komsija koja je formirana na osnovu popisa iz 2013. godine. U takvom sazivu CIK-a bi sjedila četiri Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat.”