Ključani sami kupuju karte migrantima

Foto: oslobođenje.ba

Desetero migranata iz pravca Sarajeva spriječili su pripadnici policije na punktu u Velečevu da kombijem uđu na područje USK-a. Iako je bilo dogovoreno da se odmah, prvim autobusom vrate za Sarajevo, ostali su na punktu preko noći, na temperaturi od minus pet stepeni.

Foto: oslobođenje.ba

“Tek idući dan, oko 12 sati, odlučili su da se vrate. Volonteri Crvenog križa općine Ključ migrantima su podijelili deke, vreće za spavanje, hranu, te im naložili vatru. Dvojica iz ove grupe su ovdje na istom mjestu boravila prije mjesec, tako da su znali da im nije dozvoljen ulazak u Unsko-sanski kanton. Izjavili su da im je u Sarajevu rečeno da su ukinute zabrane koje su tada bile na snazi”, kažu iz Crvenog križa Ključ.

Ovakve situacije kod Velečeva u Ključu dešavaju se svakodnevno, potvrdio nam je Mustafa Lepirica, sekretar CK-a Ključ.

“Dolaze iz Sarajeva, prenoće gore, napolju, a mi im pomažemo da se barem vrate nazad. Spavaju pored vatre, pored ceste, na zemlji. Ima dolje jedna velika garaža Sabahudina Pehadžića, bez vrata, koju im je ustupio da se barem malo sklone od vjetra, od padavina”, kazao nam je Lepirica.

On ističe da se ove scene dešavaju gotovo svakodnevno još od 23. oktobra ove godine, odnosno otkako je Vlada USK-a donijela mjeru da se migranti vraćaju iz pravaca s kojih pristižu u USK, a zbog nedostatka smještajnih kapaciteta.

“Razumijemo da je opterećenje u Bihaću i Velikoj Kladuši, razumijemo i navedene razloge zbog sigurnosti građana i imovine, ali treba misliti i na sigurnost građana Ključa, a bogami i sigurnost ovih ljudi koji se smrzavaju napolju. Sanela i ja se angažujemo na licu mjesta, dajemo im hranu, odjeću, obuću, ono što možemo. Rješenja tu nema, osim možda da se ukine ta odluka. Međunarodne organizacije za migraciju s kojima kontaktiramo također kažu da je ta odluka nezakonita, ali jednostavno ona se provodi”, napominje Lepirica.

Tu u njegovoj zoni odgovornosti, u Velečevu kod Ključa, migranti znaju ostati i do sedam dana dok im se ne skupe sredstva za povratnu kartu u Sarajevo. Karta košta 35 KM i građani Ključa do sada su kupili više od 40 karata za migrante.

Foto: oslobođenje,ba

I oni opet dođu, pokušavaju, pa ako prođu – prođu. Često nastave i pješice, tako da ta mjera zabrane i nema smisla. Njih ništa ne može zaustaviti, oni su kao navijeni. Eto, jesu li se bili i izgubili u snijegu na Plješevici. Treba nešto poduzimati da bi se spriječila tragedija, naglasio je sekretar Crvenog križa.

Kako zima odmiče, a minusi sve više stežu, netko bi migrantima, dok nije kasno, trebao objasniti da zima u BiH nije nešto s čim se mogu olako poigravati.

Piše: Fahrudin Bender