Košarac: Kontrola institucija – razlog Izetbegovićeve opstrukcije izbora Savjeta ministara

Foto: Anadolu Agency (AA)

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac najoštrije je osudio aktivnosti OBA BiH na stavljanju pod nadzor i praćenju pojedinih medija u Republici Srpskoj i regionu, te upozorio da je kontrola nad tom obavještajnom agencijom, kao i brojnim drugim institucijama na nivou BiH ključni razlog zbog kojeg SDA i Bakir Izetbegović opstruišu izbor novog Savjeta ministara.

“Zahvaljujući poslušnom srpskom kadru i podršci dijela međunarodne zajednice, Bakir Izetbegović u ovom trenutku kontroliše veći dio zajedničkih institucija, u kojima se sistematski radi protiv interesa srpskog naroda i Republike Srpske. Krši se Ustav, zakoni, moratorijum o zapošljavanju i na silu se pokušavaju provesti ciljevi bošnjačke politike, što dovodi do haosa koji je za Republiku Srpsku neprihvatljiv i nepodnošljiv”, naglasio je Košarac.

On je u izjavi za Srnu naveo da je očigledno da ovakvo stanje nisu spremni da prihvate ni legitimni predstavnici hrvatskog naroda u zajedničkim institucijama BiH.

“Prvi put u istoriji postdejtonske BiH desilo se da na sjednicu Doma naroda parlamenta BiH nisu došli legitimno izabrani predstavnici Srba i Hrvata, što dovoljno govori o stanju u kakvom se BiH u ovom trenutku nalazi. Bakir Izetbegović i njegovi mentori u pojedinim sarajevskim ambasadama morali bi dobro da se zamisle o tome kakav haos proizvode i šta će biti rezultat tog haosa”, poručio je Košarac.

On je naglasio da legalno izabrani predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama neće popustiti pod bilo kakvim pritiscima i ucjenama i da će braniti ustavna i zakonska prava Republike Srpske i njenog naroda.

“Vidim da su ovi iz Sarajeva opet pronašli neke Srbe iz Republike Srpske, koji su najavili da će tužiti poslanike SNSD-a i naših partnerskih stranaka zbog navodnog nerada u parlamentu BiH i nedolaska na sjednice. To su čiste gluposti jer nikada, niko i nigdje nije usvojio zakon koji sprečava izabranog poslanika da izrazi svoj politički stav”, naglasio je Košarac.

On je dodao da je stav SNSD-a i koalicionih partnera te stranke potpuno jasan, ustavan i zakonit, prenosi Srna.

“Mi tražimo da se odmah i bezuslovno formira vlast na osnovu demokratski izražene volje građana na proteklim izborima. Mi ne pristajemo na to da parlament BiH na bilo kakav način daje legitimitet onima koje srpski narod u Republici Srpskoj nije izabrao da ga predstavljaju i u tome nema ništa nelegalno, nelegitimno i protivzakonito”, poručio je Košarac.

Ostavite svoj komentar