KUD Baščaršija – 71 godina njegovanja tradicije i folklora

Kulturno-umjetničko društvo „Baščaršija“ obilježilo je 71. godinu postojanja i uspješnog očuvanja i prezentiranja naše folklorne baštine. KUD ima 200 aktivnih članova koji rade u 13 sekcija.

 Osnovano je daleke 1947. a od 1964. vezano je za staru jezgru Sarajeva, Baščaršiju. Ratne 1994. godine, kao jedino kulturno-umjetničko društvo u Općini Stari Grad, dobija ime KUD Baščaršija.

 „Baščaršija je sigurno jedan od najboljih amaterskih kolektiva u Bosni i Hercegovini i mi imamo malo drugačiji koncept društva. Mi idemo na taj noviji koncept koji će biti ansambl narodnih igara i pjesama koji će biti reprezent jedne tradicije, kulture. Pored toga nije nam bitna ni samo ta prezantacija kulture koliko je bitno i ta dječija edukacija i idemo u tom pravcu i da se uvučemo i u taj obrazovni sistem društva“, kazao je predsjednik KUD „Baščaršija“.

 Pokrenuta je i škola saza, koja je prva takva škola u Bosni i Hercegovini. Tu su i muške i ženske vokalne grupe „Dunja“, koje su osvojale prestižne nagrade.

 „Snimili su dva albuma, evo i treći je u pripremi. Ono što nas karakteristiše jeste taj jedan poseban stil i druženje svih generacija koje su nekada bile u „Miljenku Cvitkoviću“, naravno sada i u „Baščaršiji“, dodao je Emil Trnka.

 Uz KUD Baščaršija kroz decenije postojanja vezivala su se brojni umjetnici koji su kroz saradnju davali svoj pečat.

 „Ovaj KUD je jedna vrsta kulturnog identiteta grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine. On spada u red onih društava o kojima bi država trebala da vodi posebno računa, zato što je tu sva naša, ne samo kolektivna memorija, nego i kolektivni identitet“, rekao je redatelj, Dino Mustafić.

 „Svaki član Baščaršije zna gdje će i uvijek može doći ovdje, bez obzira da li ima druga, da li nema, da li ima dogovoreno ili ne, ovdje je uvijek dobrodošao i ovdje mu uvijek bude lijepo“, naveo je sekretar KUD „Baščaršija“, Emir Salispahić.

 KUD Baščaršija karakterističan je i po školi baleta, na koju su posebno ponosni.

 „Da nije bilo „Baščaršije“ ne bi bilo baleta u Sarajevu. To odgovorno tvrdim, „Baščaršija“ je prva koja je prepoznala da djeci treba sala i mi smo to i omogućili, evo 21 godinu baletni odsjek radi kod nas“, istakao je Emil Trnka, predsjednik KUD „Baščaršija“.

 KUD Baščaršija zaštitni je znak srca Sarajeva i vjerni čuvar tradicije i folklorne baštine naše zemlje. Povodom sedamdeset prve godišnjice dodijeljena su priznanja najstarijim članovima, kao i prijateljima KUD-a.