Migranti se probijaju i po teškim uslovima

Bira, spašavanje migranata

Tokom januara, koji je dosad u Bihaću znao biti i osunčan, u više navrata su i migranti pokušavali da pobjegnu preko granice, najprije do Hrvatske, a potom i dalje u Evropsku uniju. Pritom su forsirali golemu i hladnu planinu Plješevicu, koju se ni najobučeniji planinari ne usuđuju zimi prelaziti.

Oporavak u Biri

Među tim nesretnicima u dva slučaja prijavljeno je da su bile i žene sa djecom. Tako je 14. januara na planini Plješevici zalutalo pet žena sa šestoro djece. Među migrantima su bili i dvije trudnice i četvorica mladića.

Prvi su do njih stigli hrvatski granični policajci, pokupili su ih sa vrha planine i poslali ljekarima u Korenicu. Jedan policajac je nosio bebu, a drugi trudnicu.

Policajci Marin Posavac i Mladen Tomić ispričali su hrvatskim medijima kako su se jedva do njih probili, iako su bili u potpunosti opremljeni, za razliku od migranata koji su našli svoj put kroz minska polja i zaglavili u snijegu na temperaturi od minus 10 stepeni.

Koji dan ranije, desila se ista situacija, s tim što su izbjeglice ovaj put spašavali domaći policajci.

– Nakon što je IOM Bosne i Hercegovine, mobilni tim iz Bire, primio informaciju da se tri migrantske porodice, među kojima četvoro djece, od kojih i jedna beba, nalaze blizu granice sa Hrvatskom, izgubljeni i promrzli, brzom akcijom su otišli po njih, vratili ih nazad u Biru i pružili im pomoć, naveo je Peter van der Auweraert, šef Misije IOM-a u Bosni i Hercegovini.

U više navrata smo pitali predstavnike IOM-a zašto dopuštaju migrantima da se zapućuju kroz planinu dok je zima, ali odgovor je uvijek isti, IOM nema mandat da ograniči kretanje bilo kome. Nisu mogli izaći u susret ni kriznom timu Vlade Unsko-sanskog kantona, koji je od njih zatražio ograničeno kretanje migranata iz prihvatnih kampova Bira i Borići u večernjim satima. Sve što mogu učiniti jeste prenijeti migrantima molbu, a sve dalje je njihova dobra volja da li će se toga i pridržavati.

Među spašenima sa Plješevice koji su vraćeni u prihvatni centar Bira bilo je i troje djece, a od IOM-a smo zatražili informaciju jesu li barem živi i zdravi nakon svega što se desilo.

– Oni se oporavljaju i u dobrom su stanju, uključujući i dvoje djece od šest i sedam godina. Dobro je i beba od mjesec i po koja je bila sa njima, baš smo jutros provjeravali to u Biri, kazala nam je Edita Selimbegović, glasnogovornica Misije IOM-a u BiH.

To je taj prokleti san, svi hoće u Evropu, reče nam Edita.

Bira, spašavanje migranata

Najteži put

Migrante je uzaludno pozivati na razum, moliti ih za strpljenje do proljeća, kada im barem život neće biti u opasnosti ako kroče preko snježnih vrhova Plješevice. Oni su odlučni da idu dalje i osjećaju da će uspjeti nadmudriti policiju i graničare koji ih vraćaju ako krenu u vrijeme kada se to najmanje očekuje. Tako iz Bire i Đačkog doma u Borićima izlaze u večernjim satima, zatim se zapućuju za Žegar, Zavalje i Vučjak, podno planinskih sela gdje žive Hrvati ličkog mentaliteta. I oni se osjećaju zapostavljenima, a za migrante kažu da mnogi od njih neće preživjeti planinu. Da li je tako, znaće se na proljeće kad ode snijeg.

Piše: Fahrudin Bender