Ministri iz HDZ-a nisu došli na hitnu sjednicu Vlade FBiH

Foto: Fena

Vlada Federacije BiH će, na današnjoj hitnoj sjednici, koja je počela u Mostaru, razmatrati izvješće Radne grupe za usuglašavanje Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koju je osnovala 13.3.2019. godine s ciljem realizacije zaključka Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 28.2.2019. godine.

Na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Vlada će se izjasniti o četiri programa za poticanje održivog povratka raseljenih i izbjeglih u 2019. godini, u ukupnom iznosu od 22,6 miliona maraka.

Na dnevnom redu je i više programa utroška sredstava iz transfera predviđenih ovogodišnjim budžetom FBiH i iz drugih izvora financiranja. Između ostalog, riječ je o dva programa, vrijedna ukupno 10.000.000 maraka, namijenjena za subvencije preduzećima s ciljem uvezivanja radnog staža radnicima koji su stekli uvjete za umirovljenje, ali im nisu uplaćeni doprinosi za MIO.

Kako prenosi Fena, cilj Programa utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, namijenjenih za dugoročno financiranje projekata putem dodjele kredita, stvaranje je povoljnijeg poslovnog okruženja, te poboljšanje okvirnih uvjeta za poslovanje u svim dijelovima FBiH kroz realizaciju strateških i primarnih ciljeva utvrđenih razvojnim i strateškim dokumentima.

Bit će razmatrani i programi čiji je cilj subvencioniranje privatnih (1.000.000 maraka) i javnih poduzeća iz oblasti namjenske industrije (1.500.000 maraka).

Današnjoj sjednici Vlade FBiH ne prisustvuju federalni ministri iz HDZ-a BiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.