“Ne znam ko stoji iza migracija, ali sam siguran da ne zna ni Pernar – on je samo populista koji jaše na antimigrantskom valu”

Foto: oslobođenje.ba

Nakon duge i tople jeseni u Krajinu su stigle zimske temperature. Protekle dvije noći bilo je toliko hladno da su se mnogi zabrinuli za živote migranata.

“I dalje je najgora situacija sa onim grupama smještenim u Đačkom domu Borići i u kampu Trnovi. Mi smo im navečer donosili dodatne deke, jako je teško”, priča nam naš izvor koji radi sa migrantima.

S obzirom na to da više nitko od njih ne smije davati izjave za medije, poslali smo upit pres-službi IOM-a.

Ali, jučer smo zabilježili da je ubrzan proces preseljavanja migranata iz Đačkog doma Borići, baš zbog zime. Ranije je bilo najavljeno da će se Đački dom u potpunosti isprazniti sve dok se adekvatno ne obnovi. No, upitno je hoće li itko u njemu moći preživjeti zimu. S druge strane, hale fabrike Bira imaju mnogo natkrivenog prostora, gdje se sada postavljaju četiri dodatna kampa, tako da će ukupan kapacitet biti oko 2.000 mjesta. Porodice sa djecom koje su stanovale u Đačkom domu bit će izmještene u Sedru.

Nadležne u IOM-u smo pitali šta će biti sa migrantima u šatorskom naselju Trnovi, te tko će preuzeti 400 migranata iz fabrike Miral, čiji vlasnik je zatražio da se, nakon 15 dana boravka u halama, smještaj izbjeglica sistemski riješi.

U Bihaću i Velikoj Kladuši većini građana žao je ovih nesretnika koji su neplanski dočekali zimu ovdje. Topla riječ i topao čaj i jednima i drugima znače mnogo.

Grupa migranata iz Pakistana tako je putovala iz Kladuše u Bihać i u mjestu Donji Purići priskočila u pomoć mještaninu koji je slagao drva. Uz pomoć njih petorice sav posao je brzo završen, te su članovi porodice Purić odlučili da ih ugoste.

“Pomogli su nam da se drva slože, zapalili smo poslije roštilj, donirali im nešto garderobe i oni su nastavili put za Bihać. Fini su to mladići, nema šta”, ispričao nam je Amir Purić.

Foto: oslobođenje.ba

Kasnije se na društvenim mrežama narugao saborskom zastupniku iz Hrvatske i osnivaču Živog zida Ivanu Pernaru, koji učestalo iznosi stavove o migrantima.

“Javite Pernaru da migranti lutaju po selima, ne daju našim ljudima da sami svoja drva slože”, naveo je Purić.

Pitali smo ga zašto iskazuje skepsu spram Pernarove teorije o tome da se migracije dešavaju organizirano kao plan duboke države, Sorosa…

“Ne znam šta i ko stoji iza migracija, nisam stručnjak, ali sam siguran da ne zna ni Pernar. On je samo populista koji jaše na antimigrantskom valu. A što se tiče migranata, o svakom sudim pojedinačno. Do sada sam ih upoznao više desetina i mogu reći da je većina ostavila izuzetno pozitivan utisak na mene”, istakao je Amir.

S druge strane, vlasti se i dalje bave statistikom. Tek manji dio migranata upušta se u činjenje krivičnih djela, a zbog takvih se negativno govori o cijeloj izbjegličkoj populaciji.

Većina njih zapravo spremna je da pomogne i domaćem stanovništvu, trpe iskušenja na teškom putu ka obećanoj sreći u Evropi, a često i stradaju utapajući se u našim rijekama. Ono što se ne smije dopustiti jeste da tokom ovih hladnih noći, prvih mrazova i najavljenog snijega, dođe do smrzavanja. Dobri Krajišnici već su pripremili višak svoje zimske garderobe, kape, šalove, deke i rukavice, te pomažu koliko mogu.

Piše: Fahrudin Bender