Optuženi Bibić za posao stomatologa tražio 25.000 maraka

Abid Kerla izjavio da je Safeta Bibića upoznao u proljeće 2016. godine, te da je nekada umjesto riječi zaposlenje koristio termin "projekat"

Suđenje u predmetu za nezakonita zapošljavanja u javnom sektoru jutros je u Općinskom sudu u Sarajevu nastavljeno saslušanjem Amre Babić, načelnice Općine Visoko. Ona je potvrdila da poznaje optuženog Senada Traku, za kojeg kaže da je ugledni privrednik i kantonalni zastupnik ispred stranke BPS u Skupštini ZDK, te Amira Zukića i Asima Sarajlića koji su joj bili stranačke kolege.

Saradnja sa Trakom je, kaže načelnica Babić, bila strogo poslovna, korektna i ticala se građana Visokog. Na temu zaposlenja nisu razgovarali, niti joj je direktno oko toga išta govorio.

Svjedokinja Faida Hasukić zaposlena je u centrali SDA i Zukića poznaje još od 1994. godine kada su zajedno radili u Općini Centar. Na oba radna mjesta joj je bio šef.

U SDA je do 2016. godine radila kao tehnički sekretar, dok je Zukić bio generalni sekretar stranke. Kancelarije su im u to vrijeme bile smještene u ulici Alije Isakovića, dok je centrala stranke u Mehmeda Spahe (gdje su i danas smješteni). Kao tehnički sekretar obaveza joj je bila da sjedi uz telefon, prima poštu, zavodi je i raznosi.

Svjedokinja je kazala da u Zukićevoj kancelariji nikada ništa nije bilo zaključano, te da je skupa sa Zukićem detaljno raspremala pred kraj godine.

Odgovarajući na pitanja advokatice Senke Nožice svjedokinja je odgovorila da u Zukićevoj kancelariji nikada nije vidjela nikakav novac. Advokatica je pojasnila da je među privremeno oduzetim predmetima od njenog klijenta nalazi i koverta s novcem, o čemu postoji i potvrda.

Svjedok Abid Kerla, glavni tehničar u Psihijatrijskoj bolnici KS-a, izjavio je da je optuženog Safeta Bibića upoznao u proljeće 2016. godine. Od tada ga je Bibić, kaže, stalno zvao i raspitivao se da li poznaje nekoga da mu treba posao vodoinstalatera u preduzeću Vodovod.

“Spominjao je da zaposlenje fizičkog radnika košta 10.000 do 12.000 KM, a sa fakultetskim obrazovanjem i 20.000 KM”, kaže Bibić.

Dalje je ispričao da je na molbu prijatelja Bibića jedne prilike pitao koliko košta zaposlenje stomatologa na šta mu je Bibić prvo rekao 22.000 KM, a potom je cijenu podigao na 25.000 KM.

Tužilaštvo je zanimalo da li je Bibić nekada umjesto riječi zaposlenje koristio riječ “projekat”, što je svjedok potvrdio.

Suđenje se nastavlja 28. januara.