Predstavnici manjina u BiH nadaju se da će približavanje EU poboljšati njihov status

Civilno društvo upozorava, presuda Sejdić-Finci se mora implementirati ako želimo u EU. Na debati “Manjine” upozoravaju da se ovaj problem ne može “gurati pod tepih” jer će se već pri ispunjavanju upitnika morati objasniti rješenje ovog problema. Manjinama u BiH onemogućeno je osnovno ljudsko pravo – da budu birani. Osim toga, ne znaju ni koji im je status jer tri godine nakon popisa u BiH se ne zna se koliko ih tačno ima. 

“Jedni kad kažu Sejdić-Finci misle na treću izbornu jedinicu, drugi kažu – to ne može sad, ne daju treću izbornu jedinicu, dakle mješaju se žabe i jabuke”, kaže Žarko Papić, direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju.

Jakob Finci pojašnjava da i druge zemlje imaju praksu neispunjavanja nekih od odluka Suda u Strazburu, ali da BiH prednjači kada je u pitanju vrijeme neispunjavanja odluke Sejdić-Finci.

“Ni jedna od tih odluka se ne tiče ovako direktnog kršenja ljudskih prava državljana, pogotovo ne ustavnog kršenja ljudskih prava”, naglašava Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

Papić kaže da niko ne postavlja pitanje zašto smo dobili 800 pitanja više nego Srbija, i 1.000 pitanja više nego CG i Makedonija.

“Taj višak pitanja su politička pitanja, na nekim od medija su puštena neka od tih, uslovno rečeno, opštih pitanja i jasno je da bez sređivanja ovih velikih političkih tema, od izbora u Mostaru i Stocu do, prije svega, presude Sejdić-Finci, mi kandidaturu dobiti ne možemo”, pojašnjava Papić.

Parlamentarna skupština donijela je odluku po kojoj je Vijeće ministara BiH dužno dostaviti prijedlog kako riješiti problem implementacije presude „Sejdić-Finci“. Prijedlog bi se pred poslanicima trebao naći u februaru.