Prosjaci okupirali sarajevske ulice

Foto: Oslobođenje

Ako Stručni tim utvrdi da su život i zdravlje djeteta ugroženi, u hitnom postupku donosi odluku o izuzimanju djeteta iz porodice

S prvim toplijim danima sarajevske ulice preplavili su prosjaci. Gotovo je nemoguće najprometnijim šetalištima proći a da vas za rukav ne povuče najmanje dvoje-troje dječice koja traže novac za kiflu. Da su gladni, tvrde i stariji koji od rane zore zauzimaju uglove ulica, stepeništa i staza koji vode prema bolnicama, džamijama, crkvama. Ista, ružna slika ponavlja se svake godine. Ipak, iz Centra za socijalni tvrde da nisu primijetili povećan broj prosjaka na sarajevskim ulicama.

Identitet

– Osnovni zadatak Mobilnog tima koji djeluje u okviru JU Kantonalni centar za socijalni rad je pravovremeno otkriti osobu u prosjačenju, utvrditi u saradnji s policijom njen identitet, razloge boravka na ulici te o tome obavijestiti nadležnu općinsku službu socijalne zaštite koja po zaprimljenoj obavijesti poduzima mjere socijalne i porodičnopravne zaštite. Ukoliko mjere poduzete od općinske službe socijalne zaštite, izricanje upozorenja ili donošenje rješenja o nadzoru nad vršenjem roditeljskog staranja ne daju očekivani rezultat, i roditelji i dalje nastave s ugrožavanjem života i zdravlja djeteta uključujući ga u prosjačenje ili navode ga na prosjačenje, nadležna općinska služba socijalne zaštite donosi odluku o hitnom izuzimanju djeteta iz porodice najviše na 60 dana. Ukoliko i nakon izrečenih mjera socijalne i porodičnopravne zaštite, roditelji nastave sa zloupotrebom djeteta u svrhu prosjačenja, nadležna općinska služba socijalne zaštite pokreće prema sudu postupak oduzimanja prava roditelju da živi s djecom ili postupak oduzimanja roditeljskog staranja, objasnio je Enes Šabić, v. d. direktor JU Centar za socijalni rad.

KJU Centar za socijalni rad u radu na zaštiti djece zatečene u prosjačenju koristi podršku i usluge MUP-a KS-a, KJU Odgojni centar, KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja, te obrazovnih i zdravstvenih ustanova. A u okviru Centra za socijalni rad djeluje i jedan Mobilni tim koji ima zadatak uspostaviti kvalitetniju prevenciju prosjačenja na ulicama KS-a. Nažalost, ništa još nije urodilo plodom, te je prosjaka sve više, a česti su i povratnici. Niti se mijenja svijest građana koji davanjem novca samo pospješuju ovu radnju, ali ne mijenja se ni svijest roditelja koji djecu koriste za prosjačenje jer se, uprkos kaznama, vraćaju na ulice.
Školski sistem

– Svakodnevna praksa pokazuje da su građani slabiji na djecu, naročito onu predškolskog uzrasta te su skloniji davati djeci novac u većoj mjeri nego odraslim osobama. Praksa pokazuje i da su recidivi u prosjačenju česti, da se djeca vraćaju u prosjačenje nakon svih mjera i aktivnosti koje Centar poduzme u saradnji s drugim nadležnim institucijama, dodao je Šabić. Naglasio je da djeca u prosjačenje izlaze prije ili poslije nastave te da je sve manji broj djece koja su potpuno isključena iz školskog sistema.

Prema evidencijama Mobilnog tima, najveći broj osoba zatečenih u prosjačenju evidentiran je u općini llidža.

 

Autor: Eldina Zolj-Balenović/Oslobođenje