Sa migrantima u Vučjaku: Nema dovoljno hrane, medicinske pomoći ni sanitarnih čvorova, a kamp je pun zmija

Foto: Anadolija

Migranti koji već treći dan borave u novootvorenom kampu Vučijak kod Bihaća, proveli su treću noć na novoj lokaciji i dočekali su prvu kišu i led. Jutros, tokom naše posjete, migranti su se žalili kako nemaju dovoljno hrane, nemaju medicinsku pomoć, nemaju sanitarnih čvorova i kamp je pun zmija i divljih životinja.

Od njih smo tražili komentar o kolonama migranata za letvama i cijevima u Velikoj Kladuši kao i drugim problemima poput obračuna migranata sa noževima ispred dječijeg vrtića u Bihaću, međutim, među migrantima je oko toga nastala žestoka svađa i optuživanje izmđu Pakistanaca i Afganistanaca, te Marokanaca i Alžiraca.

Grupa novopristiglih migranata na Vučijak ispričala nam je da ih je policija istjerala iz neprijavljenog pansiona gdje su plaćali 10 eura za krevet i 5 eura za pod.

Također su nam pokazali jednu porodicu sa dvije žene, koji ne bi trebali biti na Vučijaku, a jedan mladić iz Sirije požalio se da je odvojen od porodice koja je ostala u Sarajevu, te želi da se spoje.

Ta vrsta pomoći izostaje jer IOM odbija da se pojavi na Vučijaku i pomogne u njihovim zahtjevima.

Selam Midžić iz Crvenog križa Bihać kaže da nastoje da im obezbjede dva obroka dnevno te da očekuje u narednim danima povećanje broja migranata u kampu Vučijak.

On ističe da se država BiH oglušila na ovaj problem, te da se nada kako će međunarodna zajednica prestati da ignorira migrante u Vučijaku.