Tahirović: Navijači Veleža su rekli da to rade zbog straha od navijača Željezničara

Foto: Sport1

Tokom drugog dijela susreta ekipa iz Sarajeva i Mostara, došlo je do incidenta na prilazu stadionu, a samo prisebnost i brza reakcija policije i zaštitara spriječila je možemo slobodno reći tragediju.

Jasmin Tahirović, rukovodilac operacija zaštitarske agencije Gama AA, jedan je od onih koji je bio na “prvoj liniji fronta” i jedan je od najzaslužnijih za sprječavanje i eskalaciju sukoba. Tahirović nam je rekao da se sve desilo jako brzo i da je bilo prilično napeto.

– Radili smo fizičko osiguranje Memorijalnog turnira za 4. Vitešku motorizovanu brigadu. S obzirom na to da su Željo i Velež premijerligaši očekivali smo i veću posjetu, ali ni u kom slučaju probleme , prije svega zbog karaktera turnira. Pred početak utakmice iz FK Velež rekli su da nam su trebala doći pet kombija navijača, ali da od toga nema ništa a kao razlog su naveli loše vrijeme, zbok kiše koja je padala.

U vrijeme incidenta Tahirović je, zajedno sa direktorom agencije Alijom Jašarevićem, bio na prilazu stadionu.

– Nakon što je utakmica počela sa direktorom Jašarevićem i organizatorima turnira otišli smo u obližnji kafić da predahnemo i malo porazgovaramo oko svih dešavanja i organizacije do tog momenta. Nakon što je počelo drugo poluvrijeme u jednom momentu čuli smo navijače kako navijaju, ali ne sa stadiona već negdje u blizini, nakon čega smo izašli da vidimo šta se dešava. Po izlasku iz kafića nismo mogli da vjerujemo šta se dešava. Vidjeli smo kako ide grupa navijača nekih 70, 80 navijača prema nama i svi u rukama nose toljage, kamenje i pivske staklene flaše. Kako sam vidio da idu prema stadionu izdao sam naređenje da svi zaštitari blokiraju ulaz i izlaz sa stadiona, a paralelno sa tim sam policiji prenio šta se dešava. U kratkom periodu uspjeli smo opkoliti grupu navijača i oduzeti im predmete i ne dozvoliti ulaz na utakmicu iako su insistirali na tome da ih se pusti. Na pitanje što su došli sa svim tim “naoružanjem” isti su nam rekli zbog straha od navijača Želje. Napomenuo bih da je samo pribranost nas i policije bila odlučujuća, jer bi došlo do velikog fizičkog obračuna i do velike materijalne štete na obližnjim objektima i vozilima. Nikome nije jasan postupak navijača Veleža, čak ni samim navijačima Željezničara koji su bili zbunjeni njihovim postupkom, pogotovo jer je turnir memorijalnog karaktera, pa se moglo barem prilikom donošenja takvih suludih odluka poštovati te ljude koji su dali život za Bosnu i Hercegovinu.

Direktor Gama AA Alija Jašarević sa zapijenjenim motkama.jpg - Tahirović: Navijači Veleža su rekli da to rade zbog straha od navijača Željezničara
Direktor Gama AA Alija Jašarević sa zapijenjenim motkama

Danas se u Hrasnici odigravaju finalne utakmice, a Tahirović kaže da će mjere obezbjeđenja biti podignute na još viši nivo.

– Zbog jučerašnjih dešavanja danas će biti poduzete veće mjere osiguranja, kako sa naše strane, tako i od strane policije te sam siguran da se ne može ponoviti scenarij od jučer, a svi koji dođu na utakmice mogu biti sigurni da će biti bezbjedni i u miru pratiti dešavanja na terenu, rekao nam je Tahirović na kraju razgovora.

Ostavite svoj komentar