Za čistu i zdravu Neretvu: 4. Media regata u Konjicu

Konjička media regata iz godine u godinu na prelijepoj lokaciji uz samu obalu Neretve, privlači veliku pažnju javnosti, sa fokusom na očuvanje prirode, prirodnih resursa i turističkog potencijala Konjičke regije. Ove godine, učestvovali su predstavnici dvadesetjednog medija iz cijele Bosne i Hercegovine. Tri dana, učesnici su uživali u bogatom sadržaju i dobrom druženju. Centralni događaj je takmičarska rafting regata, od Glavatičeva do Džajića buka, u ukupnoj dužini od 18 kilometara. Novinari na jedan dan postaju pravi konkurenti, i to kao rafteri Neretvom. Sve to uz pravi pozitivni takmičarski duh.

Pored raftinga na Neretvi, Konjic se može pohvaliti i vrijednim kulturno-historijskim sadržajima namjenjenim turistima. Konjički Zavičajni muzej se nalazi odmah do prelijepog simbola grada, Kamene ćuprije, u srcu stare jezgre grada Konjica. Muzej nudi etnografsku i historijsku zbirku te namjenski galerijski prostor. Najznačajniji eksponati su replika reljefa sa prikazom persijskog Boga Sunca Mitrasa i replika srednjovjekovne sudačke stolice. Depadans muzeja je rodna kuća Zuke Džumhura, čiji obilazak podsjeća na ogroman značaj zaostavštine ovog svestranog umjetnika.

Tu je i nezaobilazni, zauvijek mistični, Titov bunker, kodnog naziva D0 ARK. Ovaj bivši nuklearni bunker napravljen je da zaštiti jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita i do 350 članova njegovog užeg kruga u slučaju atomskog sukoba. Sastoji se od stambenih jedinica, konferencijske sale, kancelarije, i tehničkih sektora. Izgrađen između 1953. i 1979. godine unutar brda u podnožju planine Zlatar, ARK je najveće atomsko sklonište, i jedan od najvećih podzemnih objekata ikada izgrađenih u bivšoj Jugoslaviji. U to vrijeme, bio je najtajnija vojna instalacija u zemlji. Svi građevinski radnici su pažljivo odabirani i provjereni, potpisivali ugovor šutnje, a svi članovi osoblja prolazili su najveću sigurnosnu provjeru. Godine 1979., posao je završen nakon 26 godina i potrošenih 4,6 milijardi američkih dolara.

Bunker je ostalo državna tajna sve do raspada Jugoslavije, a za javnost je otvoren tek 2011. Titov bunker sada služi kao mjesto susreta umjetnika iz svijeta.

Boravak u Konjicu najbolje je početi i završiti na rijeci. Ljepota Neretve privlači turiste iz cijelog svijeta, posebno one željne prave doze adrenalina. Media regata okuplja novinare i zaljubljenike u prirodu, koji uporno podsjećaju na značaj očuvanja ovog prirodnog područja i ponovnog poribljavanja domaćim vrstama ribe koje su skoro istrijebljene iz rijeke Neretve. Simbolično, suparnici na rafting stazi, a suštinski ujedinjeni u maratonskoj trci za čistu i zdravu prirodu.

 

Ostavite svoj komentar