Amjad Alrez bivši je načelnik Starog grada u Damsku. Danas živi u Sarajevu. Jedan je od onih koji su uslijed stravičnih događaja u Siriji pobjegli u druge zemlje. Alrez koji u Sarajevu živi već 6 godina, kako kaže, morao je početi sve ispočetka.

Alrez je studirao i završio arhitekturu u Sarajevu, odlično govori bosanski, a kaže i da je ratu branio grad s Armijom BiH. Od 2012. godine Sarajevo postaje njegovo stalno mjesto boravka. Razočaran situacijom koja prati Siriju od 2011. godine, ističe kako se rat vodi isključivo zbog nafte i plina.

”Nije rat radi demokratija, radi sloboda. Ljudi kad su izašli imali su pravo, ja to priznajem. Mogli smo to završiti i na fin način i počeli smo, ali Vlada tad je počela, ali naoružani su ušli strani vojnici. Mudžahedini, ISIL, ima 100 frakcija i ne znam protiv koga se mi borimo.”, ističe Amjad Alrez.

Iza napada SAD, Francuske i Velike Britanije na nekoliko lokacija u Siriji, a koji su uslijedili nakon nedavnog napada i korištenja hemijskog oružja u Dumi, stoji borba za, kako Alrez kaže,  dio sirijskog kolača, odnosno za naftu i plin.

”U Siriji samo jedno polje ima 228 triliona kubika plina i sad Rusi neće to pustiti. ”, navodi Alrez.

Sirija je potpisala ugovor sa Rusima na 50 godina kojim se nalaže da istražuju područja obogaćena plinom. Očekivano da je bilo da  Amerikanci to neće dopustiti, kao ni Englezi, Francuzi i Turci, tako da svima treba biti jasno da ovo nije rat za slobodu, objašnjava Alrez.

”Rusi imaju 21 razarač i podmornice, Amerikanci 42.  20 000 vojnika, 175 aviona. Je li to sve zbog Dume? Taj gradić, za koji su rekli da su bačena hemijska naoružanja. Niko to ne vjeruje. ”, dodao je Alrez.

Alrez podsjeća i na ubistva Sadama Huseina u Iraku, Ali Abdulaha Saleha u Jemenu, te Gadafija u Iraku i kako rat ni nakon svih tih ubistava nikada nije prestao, nego užarenijom borbom nastavljen.

”Oni traže zemlje koje mogu uništiti. Da naprave u Damasku, tu nema nafte, ali kako su naparavili u Alepu, napraviće i ovdje, ali samo da drže naftna polja, u tome sve stvari stoje. ”, kaže Amjad Alrez.

Svjetske sile konstantno upozoravaju na važnost borbe protiv terorizma, a Alrez ističe da više nikome nije sasvim jasno ko podržava koje frakcije u Siriji, kojih, kako kaže ima na stotine. Posebno mu nije jasno na kojoj strani su Amerikanci, koji se navodno bore proitv ISIL-a, a udaraju na režim koji se bori protiv terorističkih organizacija. Samo jedno je jasno, terorizam u Siriji mora se završiti.

SHARE