Međunarodnim takmičenjem menađera u skijanju na Bjelašnici je počelo obilježavanje godišnjice 14. zimskih olipmijskih igara, koje su otvorene na današnji dan prije 34 godine u Sarajevu.

Program obilježavanja organizirala je Turistička zajednica Kantona Sarajevo. U večernjim satima bit će otvorene i noćno skijanje na stazi, koja će biti obojena olimpijskim bojama.
Sarajevo je prije 34 godine bilo organizator zimskih olimpijskih igara. Program igara obuhvatio je 39 događaja, a učestvovalo je 1.272 sportista iz 49 zemalja. Predjsednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo zadovoljan je u kojem smijeru idu radovi na planini.
„Olipmijska planina i infrastruktura na njoj je u potpunosti promijenjena. Povećani su kapaciteti. Ti nekakvi problemi koji su bili u početnoj fazi su prevaziđeni. Evo sada sve radi i funkcioniše. Staze su na vrhunskom nivou“, kazao je predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Nermin Muzur.

Muzur je naglasio da trebamo biti zadovoljni i sa novogodišnjim programom za koji je, kako kaže, uloženo puno truda.
„Imali smo preko 150.000 posjetilaca na ta tri eventa koja smo imali u Sarajevu. Zaista poslali smo jednu dobru sliku. Imamo i informacije da su svi iz regije kazali da je Sarajevo tada bilo centar dešavanja“, dodao je predsjednik Turističke zajednice KS.
Kantonalni ministar kulture i sporta kazao je da je niz godina učinio svoje, kao i sam rat, pa se nije mogao održati kontinuitet olimpjiskog grada.

„Ali evo, nekako se vračamo. Vraćamo se u onaj duh olimpijade. Evo u 2017 godini smo izdvojili pola miliona iz ministarstva sporta i kulture za olimpijski muzej koji je jedini takav u ovom dijelu Evrope. U 2018 se spremamo. Izdvojili smo 4 miliona za izgradnju svih olimpijskih brodilišta za EOF“, istakao je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Mirvad Kurić.
ZOI ’84 pratilo je više od 7.500 predstavnika medijskih kuća iz 41 zemlje, a procijenjeno je da je ovaj događaj, posredstvom televizije, pratilo više od 2.5 milijarde gledalaca. Igre su i po broju učesnika i po uspješnosti organizacije, nadmašile sve dotadašnje, a zatvorene su 19. februara 1984. godine, riječima tadašnjeg predsjednika Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samarana,
"Doviđenja drago Sarajevo!".

SHARE