Na sastanku predstavnika federalne Vlade i kolegijuma oba doma Parlamenta, koji je održan jučer, nije postignut dogovor o održavanju sjednice na kojoj bi bio razmatran budžet za 2018. godinu. Sve više je očito i jasno da zbog narušenih odnosa između SDA i HDZ BiH mora stati živopt u Federaciji. Krajnje neodgovorno i neozbiljno od onih koji se predstavljaju kao zaštitnici nacionalnih interesa.

Na jučerašnjem sastanku se o budžetu najmanje pričalo, rekli su po završetku sastanka iz SBB-a. Budžet će podržati čim SDA i HDZ ispeglaju svoje odnose. Novi razgovori su zakazani za ponedjeljak, a navodi se da će se do srijede znati termin sjednice.

„Svjesni smo i svoje odgovornosti i važnosti donošenja proračuna, ali isto tako važnosti očuvanja partnerskih odnosa sve u interesu i naroda i građana u Federaciji. Ja se nadam da ćemo evo u ponedjeljak ovo sve što smo danas otvorili privesti kraju i da ćemo evo uskoro imati sjednicu oba doma Parlamenta“, navela je iz HDZ-a BiH Lidija Bradara.

„U svakom slučaju mi nastojimo da prevaziđemo ovo stanje i nadam se da ćemo vrlo brzo Federaciju uvesti u jedan, da kažem, zakonit finansijski ambijent“, dodao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić.

„Imamo evidentan problem funkcioniranja većine i sve vrijeme smo razgovarali o otklanjaju nesuglasica u partnerskim odnosima. Ono što je dobro je da postoji volja, prvenstveno od onih koji su najviše zategli svoje polazne tačke, dakle SDA i HDZ“, rekao je iz SBB-a Fuad Hadžimehmedović.

Budžet jeste ključan dokument, ali kako kažu iz Naše stranke, trenutna situacija više nije pitanje dogovora između SDA i HDZ-a, već je pravo pitanje kakav su to budžet uopće pripremili. Postavlja se također pitanje hoće li opozicija dobiti priliku da raspravlja o budžetu?

„Ono što trenutno možemo posvjedočiti je jedna, da tako kažem, ucjenjivačka politika, prije svega od strane HDZ-a, koji očito želi kroz ovu situaciju nepostizanja dogovora da dovede ili da ucijeni sviju nas, građane i građanke Federacije da pristanemo, da tako kažem, na neke druge političke ciljeve, koji se trenutno dešavaju na drugim nivoima vlasti“, naveo je iz Naše stranke Dennis Gratz.

„Mi u cijeloj ovoj situaciji kao SDP i kao opozicija trudimo se da budemo što konstruktivniji. Mi smo im već i poručili, ukoliko im je problem da se dogovore oko budžeta, da smo mi spremni da razgovaramo o tome na neki način da podržimo odluku o privremenom finansiranju, kako ne bi institucije Federacije BiH dovele u pitanje svoje funkcionisanje i dovele u pitanje isplate prema svim onim socijalnim kategorijama koje inače idu iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine“, kazao je iz SDP-a Damir Mašić.

Iz Naše stranke dodaju da strankama SDA i HDZ nije u interesu da dogovor koji se postigne ne bude povezan sa nekim drugim političkim ciljevima.

„Ja mislim da je ovo pitanje, dakle prijedlog HDZ-a, izmjena Izbornog zakona i da se kroz budžet zapravo pokušava izvršiti pritisak u odnosu na partnere“, dodao je   Dennis Gratz.

Stav Demokratske fronte po pitanju budžeta je jasan – budžet nije realan. Budžet od 2,8 milijardi, uz zaduživanje Federacije od nekih 600 miliona KM je neprihvatljiv, jer smatraju da su građani Federacije BiH dovoljno zaduženi.

„Mislim da će sjednica biti zakazana vrlo brzo i da će ustvari ponovo ucjena HDZ-a prema SDA uspjeti, kao što je to bila praksa i do sada. Što se tiče ostalih stvari, ostalih tačaka dnevnog reda koje smo imali na prekinutoj sjednici, mislim da one neće biti sprovedene upravo zato jer su one ustvari u interesu građana, a ti ljudi, mislim prvenstveno na SDA i HDZ, ne rade u interesu građana“, kazao je Mahir Mešalić iz DF.

Opozicija tvrdi da se SDA i HDZ ucjenjuju, utrkuju i varaju, te da su promjene hitno potrebne.

„Prije svega, radi se o jednoj neodgovornoj, nedosljednoj parlamentarnoj većini koja nije u stanju da se dogovori koji je danas dan, mjesec i godina, a kamoli oko nekih bitnih strateških stvari za građane i Federaciju BiH“, dodao je Damir Mašić.

Iz Naše stranke navode da su prepoznali igru, te da neće pristati na nju. Smatraju da sve dok ne bude većeg pritiska građana, ne možemo očekivati skoriju odluku o budžetu.

SHARE