Zastupnici federalnog Parlamenta glasali su protiv jedinog Zakona koji je bio na dnevnom redu od 11 tačaka, Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila. Poslanici nisu podržali Izvještaj o izvršenju budžeta. Današnja sjednica, kažu opozicionari, očit je primjer nefunkcionalne koalicije. Ni partneri u vlasti, nisu štedili jedni druge.

Parlament Federacije ne izvršava svoje obaveze, reformski zakoni čekaju, a pauze u radu su čini se postale neizostavni dio radne agende. Ove optužbe na račun koalicije danas su se mogle čuti na sjednici koja je bila, tvrde iz opozicije, udžbenički primjer nerada.

Damir Mašić , SDP: “Mi ćemo sutra već predložiti kolegama da se ne ide sa inicijativnom za smjenu jednog čovjeka nego praktično cijele Vlade jer mi ne vidimo u ovoj aktuelnoj Vladi da niti jedan od 16 ministara kao ni premijer po našem mišljenju zaista ne rade svoj posao i treba da snose odgovornost za to.”

A prije nekoliko dana, zbog lošeg stanja u poljoprivredi, pokrenuta je inicijativa za smjenu ministra Šemsudina Dedića.

Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede FBiH: “Od sutrašnje sjednice očekujem, a obzirom na najave pojedinih zastupnika, da manje pričamo o politici, a više o problemima naših poljoprivrednih proizvođaća.”

No ne žele Dedićevu smjenu samo iz opozicije, njegovim radom nezadovoljni su i koalicioni partneri. Opozicija je danas insistirala i na inicijativi za smjenu direktora javnih preduzeća koja negativno posluju. Inicijativu je pokrenuo DF a podrška je stigla i iz SBB-a.

Jasmin Kadić, DF: “To su prije svega Rudnici FBiH koji iskazuju trenutni dug od preko 800 miliona maraka, Elektroprivreda koja u prva 2 mjeseca bilježi negativno poslovanje od 18 miliona maraka i ostvarenje plana za manji iznos od 26 miliona maraka, Željeznice Federacije kontinuinirana dugovanja..:”

Nasir Beganović, SBB: “Zbog izuzetno lošeg stanja u kojem se nalazi Elektroprivreda BiH zahtjevao sam od premijera i resornog ministra da pod hitno preduzmu određene mjere pa ako je potrebno i smjenu kompletne uprave i menađmenta pomenutog javnog preduzeća.”

Beganović je istakao da SBB-ova podrška ovoj inicijativi nije odraz lošeg stanja među koalicionim partnerima nego da su to principi ove stranke koja nikada nije pokrivala ničiji nerad ili kriminal. Da koalicija funkcioniše solidno, slažu se SDA i HDZ.

Jozo Bagarić, HDZ BIH: “Ne može se prigovoriti Parlamentu FBiH i mi mislimo da apsolutno pratimo rad Vlade.”

Ismet Osmanović, SDA: “U cjelini gledano, Parlament FBiH i parlamentarna većina uglavnom izvršavaju svoje zadaće ali i da ima međusobnih nerazumjevanja, ima.”

Jedini zakon koji je bio na dnevnom redu današnje sjednice, Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila, nije dobio potrebnu podršku.

SHARE