Sastanak za sastankom bez dogovora i rješenja, a problemi na čekanju. Nema sjednica Vlade, Parlamenta Federacije. Kažu, biće kada približe savove.Treći po redu sastanak o funkcinisanju vlasti u Federaciji završen je bez deblokade rada Vlade i Parlamenta Federacije, uz dogovor da se sastanu za sedam dana.

Glavna prepreka je imenovanje direktora Porezne uprave, zbog čega je i prekinuta posljednja sjednica Vlade FBiH. Tu je i problem federalne uprave policije. Čavara podsjeća da su velike primjedbe bile zbog nezavisnog odbora, njegovog imenovanja.

„Do drugog zasjedanja može se doći do Nezavisnog odbora, da se uvede zakoniti nadzor nad funkcioniranjem federalne uprave policije. Znamo da je tu bio problem, da osoba koja obnaša tu funkciju nekim čudnim odlukama suda, držanjem u ladici nekih presuda, a bez Nezavisnog odbora teško je započeti neku novu proceduru“, kazao je dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Čavara tvrdi da problem oko imenovanja direktora Poreske uprave nije sam Šerif Isović, nego način imenovanja.

„Insistiranje da to bude gdin Šerif Isović, ne znam čemu to vodi. Nismo protiv njega nego da se provede procedura“, dodao je Marinko Čavara.

Do još većih neslaganja koalicionih partnera u ovom entitetu SDA – HDZ – SBB došlo je zbog borbe za kontrolu finansijskih tokova u FBiH. Naime, već mjesecima se koplja lome za stranačku prevlast i nad Razvojnom bankom, a sad je spor na relaciji SDA – HDZ nastao zbog kontrole nad Elektroprenosom. Ipak, već poznati problem imenovanja direktora Poreske uprave u žiži je interesovanja.

„Problem je dakle oko imenovanja direktora s obzirom da jedna strana smatra da nije legalan postupak, kadrovski problem da ga tako nazovem“, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nasir Beganović.

„Ja ne razumijem šta je ucjena. Ako imate direktora Porezne uprave, to danas i nije bilo na dnevnom redu. Očito su neki dobili zadaću koju moraju sprovesti a koju je teško sprovesti u ovakvim okolnostima“, kazala je predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara.

Razlike više nego vidljive. Za sada i nepomirljive. Sastanak će ponovo biti održan za sedam dana. Sutra će biti održan Kolegij Vlade Federacije. Za učesnike sastanka to je napredak.

SHARE