Numizmatičkom postavkom “Tragom novca”, u Zemaljskom muzeju obilježena je 20. godišnjica Centralne banke BiH. Jutros je održana i svečana sjednica Upravnog savjeta banke, a upriličena je i međunarodna konferencija “20 godina stabilnosti”.

Prve konvertibilne marke štampane su 22. juna 1998. godine, a prve kovanice u decembru iste. Za ovu priliku iskovan je jubilarni srebrenjak.

“On je štampan u kraljevskoj kovnici VB Royal Mint. Inače ta kovnica radi vrlo kvalitetne kovanice KM. Radi se o srebrenjaku izdatom samo za ovu priliku. Težak je 28,28 grama”, kaže guverner CB BiH Senad Softić.

Posebno je zanimljiva izložba “Tragom novca”, čiju su postavku zajedno formirali CB i Zemaljski muzej BiH.

“Ide hronološki od IV vijeka prije Hrista od prvog novca koji se pojavio kod nas, preko rimskog, uključuje Rimsku Republiku, Rimsko Carstvo, Bizant rani srednji vijek, bosanski srednjovjekovni novac. I sve završava XX i XXI stoljećem”, rekla je kustosica na odjeljenju arheologije ZM BiH Ana Marić.

Izložene su brojne novčanice, koje su mnogima izblijedile u sjećanju, a koje su rado trošili. Neke od njih pamti mali broj stanovnika BiH.

“Prvi izložbeni primjerak koji vidite je novčanica od 100 dinara iz 1929. godine, iz Kraljevine Jugoslavije. Tu možete vidjeti i sarajevski ratni bon iz ‘92. godine ako se ne varam. Novčanica od 1000 dinara, sa prikazom Nikole Tesle na lijevoj strani. Takođe iz kolecije CB BiH, a datira iz ‘90. godine, neposredno prije početka rata”, rekla je Marić.

Danas, CB nema mogućnost samostalnog štampanja KM, jer je vezana politikom ccurrency borda. Što znači da u prometu može imati samo novac za koji ima pokriće u stranim bankama. Iz Republike Srpske postoje inicijative da se novac počne slobodno štampati.

“Naša pozicija je da se da ne slažemo sa tim idejama”, rekao je Kemal Kozarić, bivši guverner CB BiH.

Za 20 godina postojanja časopis Capital Finance International dodijelio je ovoj banci nagradu za najbolje upravljanje centralnom bankom u Centralnoj i Istočnoj Evropi u 2017. godini jer, kako kažu, ova institucija doprinosi stabilnosti zemlje u kontinuitetu.

SHARE