BiH će odgovore na upitnik EK, ako se bude radilo valjanim tempom, okončati do 15. decembra, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH. Otkrio je da postoje još jedan uvjet za kandidatski status, a to je usvajanje zakona o akcizama.

Takoiđer, izvjesna je aktivacija i MAP-a ako država pokaže jasnu uključenost u ispunjavanje preuzetih obaveza.

Aktivacija MAP-a je, sudeći po Čoviću, trenutni vrhunac BiH. I njemu je za nešto više od ključnog značaja stav zvaničnog Beograda.

„Za mene nema druge budućnosti do euroatlanske budućnosti. Kada će doći ovo atlansko vidjet ćemo. Za to nam treba identičan stav kao što smo imali za Kosovo iz Beograda. Bez tog stava apsolutno nemamo šta tražiti u BiH oko NATO saveza, niti se treba time baviti uopće. Dogovorili smo MAP i to je u ovoj fazi dovoljno da možemo zajednički djelovati“, poručio je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Država ima dosta problema na unutrašnjem planu. Oni se usložnjavaju, poručio je Čović. Napomenuo je da će Zastupnički dom sutra raspravljati o HDZ-ovom prijedlogu izmjena Izbornog zakona, te da očekuje još sličnih inicijativa.

„Ako ovo sutra ne završi na adekvatan način, prihvaćanjem redovne procedure gdje bi se nešto dalo promjeniti, onda ulazimo u dosta zahtjevnu fazu. Da li komunikacija koju imamo između tri predsjednika stranaka koje čine ili bi trebali činiti parlamentarnu većinu u Federaciji i u BiH opterećuje – itekako opterećuje. Jasno je da mi zajednički ne možemo donijeti niti jednu bitniju odluku“, dodao je Čović.

Osvrnuo se Čović i na, sve su prilike, buran ostatak novembra. 22. je presuda Ratku Mladiću, 25. Dan državnosti u čijoj organizaciji prvi put neće učestvovati, a 29. drugostepena presuda Prliću i ostalima. Zbog ranije preuzetih obaveza predložio je Izetbegoviću da se Dan državnosti obilježi nekoliko dana ranije ili kasnije.

„Nakon 15-ak dana Izetbegović je rekao da se ne slaže i posao je uradio na način da je kao bošnjački član Predsjedništva uputio poziv za obilježavanje Dana državnosti 25. novembra. Rekao sam mu da je to neprimjereno, da to nismo tako trebali uraditi, to će biti prvi put u tri godine da to radimo tako, međutim preustala mi je mogućnost da zakažemo još jednu, što bi bilo suludo ili bi dodalo soli na sve naše rane koje imamo“, kaže Čović.

Uvjeren je da će Prlić i ostali dobiti blažu drugostepenu presudu.

„Kakva god bude ta presuda, opet će hrvatski narod u BiH to doživjeti na jedan način, kao što će srpski doživjeti za onu prethodnu, bošnjački i srpski na drugi… Kao i sve dosadašnje presude. Nama se s time nositi“, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Odnos članova Predsjedništva ocijenio je stidljivo dobrim. Povjerenje je, kaže na dosta niskom nivou.

SHARE