Na konfenerciji “Glavni gradovi kao generatori procesa razvoja”, juče održanoj u Sarajevu, a koju organizuje grad Sarajevo, izostali su ključni ljudi-gradonačelnici iz regiona koji su bili pozvani. Za svojevrsni debakl gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka krivi loš termin.

Tema konferencije bila je promocija turističkih potencijala Sarajeva. Formalni dio održan je na Trebeviću, nakon čega su učesnici prisustvovali otvaranju SFF-a.

“Neka, neka, ja sam zaboravila, ja sam zaboravila naziv konferencije. Ovdje je jedan eminentan skup ljudi koji su se sastali da razmjene lijepe ideje, pozitivne priče ima ih sigurno u svakom od naših glavnih gradova”, kazala je pomoćnica gradonačelnika za obrazovanje kulturu i sport Amina Deljković.

No eminentnih nije bilo. Jedini koji se odazvao pozivu bio je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović. Drugi gradonačelnici poslali su gradske službenike.

“Delegacija grada Podgorice je zaista došla sa očekivanjima da nastavimo ovu saradnju, jer mi prije svega treba da se u regionu integrišemo da bi nakon toga mogli da razmišljamo i o nekim širim integracijama. To nam je zajednički cilj”, rekao je Stijepović.

Pitali smo gradonačelnika zbog čega su izostale njegove kolege iz drugih gradova. Kaže da su unaprijed znali da neki od učesnika neće doći, ali da su je ipak organizovali kako bi delegacije mogle da vide kako izgleda Sarajevo za vrijeme SFF.

“Iako je unaprijed najavljeno odsustvo nekih gradonačelnika, mi smo se odlučili da idemo sa tom konferencijom zato što smo željeli da sve delegacije vide kako izgleda Sarajevo u vrijeme SFF-a, a u potpunosti svjesni da, kao što sam rekao, termin nije baš najbolji budući da je vrijeme godišnjih odmora”, objašnjava Abdulah Skaka.

Postavlje se pitanje zašto je onda baš odabran termin koji je odabran. Konferencija glavnih gradova Zapadnog Balkana ima za cilj jačanje saradnje i koordinacije između prestonica. Sudeci po prvom susretu u Sarajevu koordinacija je to između želja i realnosti.

SHARE