U Banjoj Luci je svečano obilježen 9. januar Dan RS-a. Održan je svečani defile u povodu neustavnog Dana RS-a. Predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik rekao je da je današnje okupljanje u Banjoj Luci organizirano u čast dana kada je srpski narod na ovom prostoru otvorio svoju historijsku težnju – Republiku Srpsku.

1.800 učesnika na svečanom defileu. Na čelu kolone pripadnici specijalne policije RS-a, a zatim, pripadnici MUP-a, ratni vojni invalidi, vatrogasci, poštari, predstavnici lovačkih i drugih udruženja, studenti, civilna zaštita, Crveni krst i mnogi drugi. Sve u čast Dana RS-a.

“Današnje okupljanje je u čast RS, u čast velike ideje da Srbi na ovoj strani Drine imaju svoju državu. Danas kao nekada davno u istoriji srpski narod ima dvije države ima Republiku Srbiju i RS. I danas kada slavimo dan RS mi smo zahvalni i Srbiji što je danas kao i uvijek s nama i mi smo uvijeke s njima i želimo da to bude jedno”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Nešto ranije, stigao je i partijarh Irinej koji je služio liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja. Liturgiji su prisustvovale brojne zvanice iz RS-a i Srbije, među njima i kraljica Katarina. Nakon liturgije poruke da je Republika Srpska država srpskog naroda i svih koji žive u njoj.

– Republika Srpska je istorijska težnja srpskog naroda za slobodom, mi je tako doživljavamo mi ne želimo da nikom RS bude smetnja, mi želimo da svi koji su druge nacije, drugačiji i drugi ovdje živimo bez ikakvih ograničenja. Sama činjenica da danas predstavnici bošnjačkog naroda organiziraju neke skupove to govori da je ona demografski slobodna zajednica i mi možemo da podnesemo stavove koji su protiv nje, ponosni smo na nju i naše institucije.

Vukota Govedarica: Srpskom narodu koji živi u RS i BiH niko ne može oteti 9. januar. Više od 20 godina 9. januar nije nikome smetao a onda je zasmetao pojedincima koji žive u BiH i dobili smo odluku koja je kao što danas vidimo poprilično besmislena. 364 dana su ustavni a samo je jedan neustavan. 364 dana ne vrijeđaju osjećanja jednog naroda samo jedan vrijeđa.

Branislav Borenović: 26 godina RS i njenog postojanja i njenog budućeg djelovanja koje će pokazati da je neupitna, da je snažna, jaka i da će odoljeti u svim izazovima koji je čekaju u narednom periodu. Naravno da je najveći izazov ekonomija i demografija i svi trebamo raditi da RS bude snažnija.

Vladu Srbije predstavljao je ministar Aleksandar Vulin.

Republika Srbija kao jedno od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta ima mir, stabilnost i sigurnost u regionu. BiH poštujemo, RS volimo, Vlada Republike Srpske na prvom mjestu vodi računa kako žive Srbi van Srbije. Kako god se odnosite prema Srbima koji žive van Srbije tako se odnosite i prema Srbiji. Kako se odnosite prema RS tako se odnosite i prema Srbiji.

I za građane entiteta Republika Srpska danas je veliki dan koji žele očuvati.

U okviru ceremonije predsjednik RS-a Milorad Dodik odlikovao je Tomislava Nikolića ordenom RS-a na lenti. Konkretno za zasluge u razvijanju i učvrščivanju saradnje i političkih odnosa RS i Srbije. Na 26. rođendan otvoren je i trg 9. januar u Laktašima.

SHARE