Jedno od najbolnijih pitanja u BiH otvoreno je ovih dana u Srebrenici. Diskriminacija manjine u odnosu na većinu, konkretno Bošnjaka u RS i Srba u Federaciji. Prvo je ovo pitanje pokrenuo pokret “Odgovor”, na šta su odgovorili iz koalicije srpskih stranaka u ovom gradu.

I jedni i drugi imaju iste argumente, Srba, odnosno Bošnjaka nema u institucijama entiteta u kojima nisu većina.

Agencija za državnu upravu RS objavila je podatke. U državnoj upravi radi 5.066 osoba, od čega 43 Bošnjaka. Iz organizacije “Odgovor” na čijem je čelu bivši srebrenički načelnik Ćamil Duraković poručuju da ako se računa popis iz 2013. godine, Bošnjaka bi u institucijama RS trebalo biti 600.

“Reagovali smo na taj način što smo pozvali bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića da uputi apelaciju Ustavnom sudu zbog očite diskriminacije koja se dešava”, kazao je Edin Ikanović iz pokreta “Odgovor”.

Odgovaraju predstavnici srpske koalicije u Srebrenici. Kažu da su Srbi u Federaciji najobespravljeniji narod u Evropi.

“Oni ne uživaju skoro nikakva prava u svim oblastima, bez obzira koje je područje u pitanju dok Bošnjaci u RS uživaju ista prava kao i Srbi i koriste ih”, kazao je Momčilo Cvjetinović, predsjednik SDS u Srebrenici.

Iz srpske koalicije poručuju da oni koji pričaju o ugroženosti Bošnjaka treba da odu do Drvara ili Grahova, i da vide kako se tamo živi. Traže od svih partija u RS da ukažu na težak položaj Srba u ovom bh. entitetu.

“U Federaciji to nije slučaj, mnogo ljudi ovdje dolaze, žale se, jednostavno tamo vlada prezir na sve što je bilo koji nacionalni interes srpski. Za razliku od RS koja pruža ravnomjerne uslove za sve građane”, rekao je Cvjetanović.

“U ovom trenutku pričati o ravnopravnosti naroda, a imati ovakve pokazatelje u entitetu RS je u najmanju ruku sramno i licemjerno”, rekao je Ikanović.

Prema posljednjem popisu stanovništva u Federaciji živi 3,6 posto Srba, u RS živi 13,9 procenata Bošnjaka.

SHARE