Drama koju je predsjednik RS Milorad Dodik napravio po pitanju činjenice da su ga državni sigurnosni organi prisluškivali, okončana je saopćenjem Suda BiH u kome je navedeno da jeste bio prisluškivan i to u slučaju Pavlović banke, zbog sumnje u krivično djelo pranje novca i zloupotreba položaja. Njegovi politički oponenti tvrde – Dodik je trgovac nacionalnim interesima. 

Iz državnog Suda navode da su postupili u skladu sa zakonskim normama i da su nakon okončaja istražnih radnji, opet po zakonu, o svemu obavjestili Dodika. Poručuju da je ovakav način prikupljanja dokaza propisan i u entiteskim zakonima o krivičnom postupku, kao i u krivičnim zakonodavstvima regiona i Evrope, te predstavlja zakonito vršenje nadležnosti pravosudnih institucija.

„Naredba je izdata na prijedlog Tužilaštva BiH. Mjere su primjenjivane od 11. 02. 2016. do 13. 05. 2016. godine i više se ne provode. Nije postojala mogućnost da se dokazi prikupe na drugačiji način”, poručili su iz Suda BiH.

„Nije prisluškivan predsjednik RS nego je prisluškivan Milorad Dodik. Nema čovjeka iznad zakona ma koju funkciju obnašao u državi“, kaže Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u PS BiH.

Dodikova histerija ne može sakriti to da je on kukavica i trgovac interesima Srba, poručuju iz SDS-a.

„I da je odustao od referenduma i Sarajevu isporučio referendum u zamjenu da se protiv njega obustavi istraga o vili na Dedinju“, smatra Aleksandra Pandurević, potpredsjednica SDS.

Osvrnuli su se iz SDS-a i na činjenicu da je Dodik obavješten upravo na dan kada je Skupština RS odustala od referenduma.

„Ovo je još jedan primjer koji pokazuje da su najveća opasnost za RS korumpirani lideri koji zahvaljujući svojim kriminalnim i krivuičnim dosijejima postanu meta ucjena kako Sarajeva, tako Brisela i Vašingtona“, navela je Pandurević.

Dodala je da je Dodik i 2011. odustao od referenduma nakon što je isposlovao da dvije istrage iz Sarajeva budu prebačene u Banjaluku.

„Dakle, kad god Dodik raspiše referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, znajte da se istražuje neka afera čiji je on glavni akter“, sigurna je potpredsjednica SDS.

Dodik je bio sasluišavan u vezi sa sumnjama na pranje novca u slučaju Pavlović banke. Mediji su već ranije objavljivali da je sumnjiv način na koji je Dodik u toj banci dobio novac za kupovinu vile na Dedinju.

SHARE