Ne stišavaju se reakcije na odluku MUP RS da kupi 2.500 novih automatskih pušaka. Za ministra unutrašnjih poslova Federacije ovo je prevelika količina oružja i postoji zabrinutost zašto se kupuje. Na drugoj strani za predsjednika ovog entiteta oprema i oružje je kupljeno legitimno kako bi se naoružala policija.

Kupujemo 2.500 pušaka i nemamo šta da krijemo, kaže Dodik. Dragan Lukač potpisao a Milorad Dodik naručio – novih 2.500 automastkih pušaka. Želi naoružati policiju Republike Srpske. Sve je legitimno i ništa ne kriju. Godinama je kako kažu Republici Srpskoj bilo zabranjeno da kupuje oružje, sada to žele promijeniti.

– Policija RS ne samo da će nabaviti ovih 2,5 hiljade pušaka to je već u proceduru. Nabavila je sve potrebno za specijalnu policiju i nabavit će još sve što bude bilo potrebno i što je u standardu regionalnih policija u borbi proitiv terorizma i onoga što savremene policije imaju. To nije ništa drugo nego modernizacija plicije i jačanje njene uloge. To je poruka ljudima u RS da imamo kapacitet da sačuvamo mir i stabilnost, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

U Federaciji ostaje pitanje zašto MUP RS kupuje ovolike količine oružja.

– Ako nabavljaju za specijalnu policijsku jedinicu, onda je to sigurno previše. Enormno puno. Da li to nabavljaju za sveukupnu policijsku strukturu koju oni imaju u MUP RS za tri ili četiri hiljade ljudi? Da li se radi možda o modernizaciji, ja stvarno u ovom trenutku ne mogu reći, istakao je Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije.

Dodik oštro odgovorio ministru Čampari.

– Mislim da bi taj ministar trebao ući u prošlost malo pa da vidi da je preko 10 odnosno 15 godina putem međunarodnog aranžmana bilo zabranjeno policiji RS da bilo šta kupuje i da je bilo predviđeno da jedna duga cijev u principu ide na 10 policajaca, što je bilo ponižavajuće za bilo kakvu ozbiljnu policiju.

A koliko je to malo za Dodika govori dokument koji je u posjedu naše televizije. Samo ova zadnja isporuka košta milion maraka a kada se na to dodaju raniji iznosi za oružje u Republici Srpskoj to je osam milona maraka u posljednje tri godine, što je više nego što su izdvojile sve agencije na nivou države i Federacije. Osim što je sporna količina naoružanja sporan je i posrednik. A to je Direkcija za namjensku industriju Republike Srpske na čijem čelu je Dragan Kapetina, jedan od prvih saradnika Slobodana Tešića, osobe koja se nalazi trenutno na crnoj listi SAD.

SHARE