Na izgradnju državnog zavora čekamo punih 12 godina. Svi rokovi su probijeni. Posljednji, da će zatvor biti otvoren do kraja prošle godine. Već početkom ove javili su se novi problemi, pa se ne može ni naslutiti kada bi objekat konačno trebao otvoriti vrata. Cijena tehničkog prijema je porasla, a postoji vjerovatnoća da je upravo ta cifra predmet malverzacija i da će biti iskorištena u lične interese. Čeka se odluka nadležnih organa.

Problem je nastao zbog povećanja cijene za tehnički prijem. Opština Istočna Ilidža  je podigla cijenu i time još dodatno usporila zvanični početak rada državnog zatvora.

– Mi smo tu planirali maksimalno 100.000 maraka jer prema toj odluci je bilo da je 1,5 KM po kvadratu plus neki određeni detalji bi stručnjaci iz pojedinih područja trebali dodatno napraviti po cijeni da nas to toliko košta jer imamo 24.000 kvadrata građevinske površine plus imamo 13.000 kvadrata parkirnog prostora i to je lako bilo izračunati. Međutim, mjesec dana prije nego što smo uputili zahtjev za tehnički prijem Općina Istočna Ilidža je promijenila odluku gdje više nije 1,5 KM nego 1% od investicija tako da je nama sa tih 100.000 povećano na 526.000 i mi smo upali u jedan problem jer u tom trenutku nismo imali tolika sredstva izdvojena za tu namjenu, rekao je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Iz Opštine tvrde da to nije istina. Kažu da je do promjene cijene tehničkog prijema došlo zbog promjene zakona, a nakon desetogodišnjeg kašnjenja u radovima na izgradnji državnog zatvora.

– U ovom slučaju se radi o objektu koji ima visoku investicionu vrijednost. Opština Istočna Ilidža je za potrebe izgradnje ovog objekta dodijelila cca 160.000 m2 zemljišta bez nadoknade, kupila od Fabrike specijalnih vozila i dodijelila ih za zatvor 18.000 m2 dodotnog zemljišta i dodijelila ga takođe bez nadoknade Ministarstvu pravde BiH. Sredstva naplaćena od rente za izgradnju zatvora uložila u infrastrukturu koja je u direktnoj funkciji zatvora (pristupni putevi, fekalna i kišna kanalizacija, vodovod, javna rasvjeta, elektro i gasne instalacije i PTT instalacije) i sve imovinske odnose riješila o svom trošku, rečeno nam je iz ureda načelnika Opštine Ilidža.

Ministar Grubeša tvrdi da je u anonimnom mailu dobio informaciju da će iznos za koji je povećana cijena, neko zloupotrijebiti i iskoristiti u vlastite svrhe.

– Dobili smo informaciju od Pravobraniteljstva da se vodi upravni spor što nam sve to dodatno usporava kompletan proces. Ja vjerujem da će naše institucije, istražni organi koji rade svoj posao da će raditi na tome i dalje. Da nas to neće sputavati u onom konačnom cilju i krajnjoj želji što ja stavno ističem, a to je zatvor stavimo u funkciju što je prije moguće u potpunosti ne djelimično nego u potpunosti, istakao je Grubeša.

Prema informacijama kojima raspolaže TV1, investitor se nalazi u fazi potpisivanja ugovora sa firmom izabranom za tehnički pregled. Postoje odluke Vijeća ministara i upravnog odbora jedinice za izgradnju državnog zatvora o odobravanju sredstava za ovaj posao, tako da očekuju brzo realizaciju.

SHARE