Ambijent poslovanja u Federaciji se mora poboljšati. Imperativi su smanjenje opterećenja privedi, kreiranje boljeg ambijenta za poslovanje kao i  reguliranje tržišta rada. Kako bi se sve to uspjelo, federalni premijer Fadil Novalić te članovi Ekonomskog savjeta Vlade FBiH sastali su se danas sa predstavnicima svih relevantnih institucija i udruženja. Razgovarali su o mogućnostima podrške izvozno orjentiranim privrednicima.

Podaci Svjetske banke pokazali su da je BiH pri dnu evropske ali i svjetske ljestvice kada je u pitanju lakoća poslovanja u zemlji.  Loš poslovni ambijent utiče na izvoz, a sve to na budžete, Federacije ali i na državni budžet. Zato entitet mora naći način da privrednicima olakša. Vjekoslav Domljan, predsjednik Ekonomskog savjeta Vlade FBiH, smatra da  Vlada mora fiskalnim mjerama, uključujući i porezne, olakšati izvoznicima njihovu trku na stranom tržištima sa konkurentuima iz drugih zemalja.

“Mi smo opredjeljeni da sve dovedemo u jednu liniju, da pod istim uvjetima da posluju i oni koji izvoze i oni koji ne izvoze mada nam je izvoz multiplikativniji iz vidika ekonomskog rasta i najpoželjniji” – izjavio je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Da bi privreda procvjetala, zemlja mora privući i više stranih investicija, koje su u posljednje vrijeme na historijskom minimumu.

“Strani investitori traže da znaju, ne kakvo je stanje sada, nego da znaju kakvo će biti 2020. godine. Dakle, predvidiv fiskalni okvir” – pojasnio je Domljan.

Zbog svega navedenog, tvrdi premijer, Vlada želi iskoristiti znanje i pomoć članova Ekonomskog savjeta i akademske zajednice.

“Vlada FBiH provodi kompleksne reforme od kojih ovo društvo godinama apstiniralo. Potrebna nam je pomoć da provedemo reformu u svim oblastima koje su podjednako važne za stanje u BiH kako bismo BiH napravili boljim mjestom za življenje” – pojasnio je Fadil Novalić, predsjednik Vlade FBiH.

Ipak, reforme čini se čekaju neka bolja vremena. Ili neke bolje koalicije. Kriza vlasti u Federaciji odavno je očigledna i Novalić tvrdi da svi moraju priznati da zastoj postoji i pokušati riješiti probleme.

“Sada na određeni način moramo napor uložiti da vidimo i u kolaciji i izvan nje da se uozbiljimo. Da kažemo da smo se za reformske zakone svi dogovorili, sve su stranke potpisale da će raditi reforme. Tamo je pisalo sve šta će se raditi i u tom smislu nema razloga da se stopiraju rješenja i zakoni za koja smo se svi dogovorili da idu” – zaključio je Novalić.

Ekonomski savjet Federacije Bosne i Hercegovine osnovan je sredinom maja s osnovnim zadatkom da savjetuje Vladu vezano za ekonomske reforme te da samostalno komunicira sa širom društvenom zajednicom u vezi s reformskim mjerama.

SHARE