Polaganjem cvijeća i misom zadušnicom u Kruševu kod Mostara obilježena je 25. godišnjica ubistva Blaža Kraljevića, generala Hrvatskih oružanih snaga. Epilog ubistva Kraljevića i još osam pripadnika HOS-a bliži se kraju.

Blaž Kraljević je s jedinicama HOS-a od početka učestvovao u odbrani BiH, pod zapovjedništvom Predsjedništva tadašnje Republike BiH. Do danas je ostao simbol borbe za cjelovitu i demokratsku državu. Na lokalitetu Varda u Kruševu prije 25 godina ubijeni su i članovi Kraljevićeve pratnje.

Za ovaj zločin do danas niko nije odgovarao, iako se u javnosti spominju imena učesnika napada. Grupom koja je napala Kraljevića zapovijedao je Mladen Naletilić Tuta. U svakom slučaju, javlja portal republika.info, epilog ovog krvavog događaja bliži se kraju.

O njemu će svakako svjedočiti i Bruno Stojić, nekadašnji ministar obrane paradržavne tvorevine HZ HB koji u Haagu, zajedno sa ostalom petoricom, čeka pravomoćnu presudu. Dragocjene informacije o ovom trebao bi dati i Ivo Lučić, nekadašnji šef SIS-a HB, kao i Miroslav Tuđman, njegov kolega po dužnosti u Zagrebu. Također, tu je i Ivan Andabak, nekadašnji šef sigurnosno-obavještajne službe u Kažnjeničkoj bojni, osuđen pa oslobođen za šverc 660 kilograma kokaina preko riječke luke, te često prozivani Vice Vukojević, jedan od osnivača HB i bivši ustavni sudac u Hrvatskoj.

S druge strane postoji jak otpor utvrđivanu činjenica u ovom ali i drugim slučajevima ratnih zločina. Tako je, navodno, u okviru Hrvatskog narodnog sabora osnovan poseban odjel koji čini advokatski tim a koji za cilj ima presretanje aktivnih istraga Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, onemogućavanja istraga i sprečavanja da se uopće dođe do optuženja ratnih zločina

SHARE