Zlata Zijada Čolić i njena majka Ajša Čolić vode životnu bitku. Naime, Zlata je djevojka koja ima 21 godinu, a jedinu želju koju ima je da ozdravi. Ajšina kčerka još od šeste godine života boluje od paralize, ali to nije sve zbog čega se ovoj djevojci život pretvorio u tešku borbu. Zlata nikada nije željela donacije, za svoje liječenje je sama osmislila način, a u svemu tome joj pomaže njena majka Ajša.

Zlatina porodica je iz Tešnja. S majkom Ajšom je došla u Sarajevo kako bi pokušali lakše osigurati novac za liječenje. Nisu htjeli samo izaći na ulicu i moliti za novac, pa je Zlata došla na ideju da njih dvije od drveta prave razne predmete,te ih prodaju na sajmovima koje od 2016. redovno posjećuju.

„Da, to je njena ideja. Ona je izrazila želju da radimo rukotvorine, da bismo to prodavale i imale novac za njena liječenja i njene potrebe”, kazala je Ajša Čolić.

Na prvi sajam sajam 2016. došle su besplatno. Poslije su plaćale, a jedan od takvih je i sajam domaćih prozvoda na kojem smo zatekli Zlatu. Kaže, ideju  za rad dobila je iz Udruženja „Oaza“ u kojem je upoznala najviše prijatelja.

„Ponosna sam na sebe, na svoju majku dosta. I imam poručiti da dođu na sajam i da kupe nešto od mene”, rekla je Zlata Zijada Čolić.

Svoje radove, kao i proces liječenja, postavlja na facebook stranicu, kako bi oni koji je prate, bili u toku. (montaža facebook stranica, izdvojiti koji klip). Kaže, ima snage, ali želja.

„Najveća mi je želja u životu da prohodam i da ostanem u Sarajevu“, dodala je Zlata.

Zlata se liječi u javnoj ustanovi za medicinsku rehabilitaciju i banjsko liječenje u Fojnici. Godišnje moraju izdvojiti više od tri hiljade maraka. Kao i svaka druga majka i Ajša ima samo jednu želju.

„Moja je jedina i najveća želja da ona ozdravi, a normalno i da ispunjavam njene želje. Ona ima želju da ostanemo ovdje u Sarajevu. Ne možemo ostati jer smo podstanari, nemamo stan, nemamo priliku da uzmemo stan na kredit“, kazala je Ajša Čolić.

Paraliza, od koje boluje od šeste godine života, nije jedina stvar sa kojom se ova djevojka herojski nosi. Zlatin otac je bio ratni vojni invalid. Umro je 2013. godine. Te godine Zlata oboljeva od epilepsije. Predsjednik saveza poljoprivrednih udruženja FBiH kroz prezentaciju domaćih proizvoda daje podršku.

„Ima dijete koje zaista treba pomoć u liječenju i mi ćemo uvijek pomagati takve slučajeve koliko smo u mogućnosti”, rekao je predsjednik saveza poljoprivrednih udruženja FBiH, Avdo Muslimović.

Ajšu zovu heroinom, a Zlatu hrabrim anđelom. Ne mole za pomoć, samo žele da prodaju ono što izrade kako bi se Zlata mogla izliječiti i imati koliko – toliko normalan život. Zahvalne su svima i nastavit će da se bore kao što to one najbolje znaju.

SHARE