Bez izmjene Izbornog zakona nema formiranja vlasti u BiH, tvrde iz HNS-a. Tvrde, odgovornost za takvu situaciju snosit će oni koji opstruišu izmjene Izbornog zakona, te da će, ako do promjena dođe, to biti na dobrobit svih u BiH.

Bez izmjena Izbornog zakona izbori mogu biti održani. Ali neće biti formirana nova vlast na nivou BiH, FBiH i kantona, tvrde iz HNS-a.

„Neće se moći izabrati Dom naroda Parlamenta FBiH, pa tako ni predsjednik FBiH, ni Vlada FBiH, a ni Dom naroda parlamenta BiH, pa tako ni Vijeće ministara neće imati smisla”, kaže Božo Ljubić, predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora.

Nakon sjednice Glavnog odbora HNS-a rečeno je da će odgovornost za takvu situaciju snositi oni koji to opstruišu.

“Interes Hrvata u BiH je vratiti izborni proces u ustavne okvire. Spremni smo razgovarati, ali sa ustavnošću i ravnopravnošću nema kompromisa. Stav HNS-a je da izmjene Izbornog zakona BiH moraju obuhvatiti izmjene i za Dom naroda parlamenta FBiH i za Predsjedništvo BiH”, dodao je Ljubić.

„HNS ima spremne još neke prijedloge, ali da ih nema smisla trošiti sve dok ne bude volje za uvažavanjem principa legalnog predstavljanja s druge strane“, kaže Bariša Čolak iz HDZ BiH.

„Čitav Dejton je dogovoren za tri sedmice, prema tome, ako postoji politčka volja i odgovornost, promjene Izbornog zakona se mogu dogovoriti. /BLIC/ Oni koji opstruiraju dogovor snose odgovornost za sve ono što se može desiti kasnije“, smatra Ljubić.

Promjene Izbornog zakona trebaju uključivati i Dom naroda Federacije i Predsjedništvo BiH, jer je to suština odluke Ustavnog suda, tvrde iz HNS-a. Prijedlog koji je odbijen u parlamentarnoj proceduri ne odstupa od presude Sejdić-Finci, ali tu su i drugi prijedlozi koji su zasnovani na legitimitetu, poručuju iz HNS-a.

SHARE