Izmjene Izbornog zakona HNS-a naći će se na sljedećoj sjednici Predstavničkog doma državnog parlamenta. Ovaj prijedlog je dobio podršku u Domu naroda, ali takav epilog vjerovatno neće biti u Predstavničkom domu. Bošnjaci i Srbi kažu diskriminatorski je i neustavan, Hrvati insistiraju da to nije istina.

Prijedlog Izbornog zakona HNS-a, sve su prilike, neće imati podršku u Predstavničkom domu.

Halid Genjac – delegat Kluba Bošnjaka u Parlamentu BiH: Mi ćemo glasati protiv tog zakona iz poznatih razloga.

Ni SBB-ovi zastupnici neće dići ruke za ovaj prijedlog. Kažu, moraju se obaviti šire konsultacije.

Mirsad Isaković – zastupnik SBB BiH u Parlamentu BiH: Naš klub, kad je u pitanju Izborni zakon HNS-a, neće podržati takav zakon, imat ćemo amandmane.

Sva rješenja udaljavaju BiH od potrebnih i pravih rješenja, stava je Genjac. Ovaj prijedlog ima mnogo nedostataka, kažu parlamentarci.

Halid Genjac – delegat Kluba Bošnjaka u Parlamentu BiH: I naravno, kad je u pitanju grad Mostar, to je rješenje koje nije u saglašeno među političkim faktorima u Mostaru, koji u sebi sadrži prijeteću dominaciju i majorizaciju, a mi smo za rješenja jedinstvenog Mostara u kojem je isključena bilo čija majorizacija i dominacija.

Mirsad Isaković – zastupnik SBB BiH u Parlamentu BiH: SBB ima osnovne primjedbe kad je u pitanju izbor u Mostaru, kada je u pitanju izbor za člana Predsjedništva, tražimo drugi krug.

Iz Saveza za promjene stava su da pitanja konstitutivnosti i Izborni zakon treba u paketu rješavati.

Aleksandra Pandurević – Civilizacijska je sramota da Srbi u tri kantona sa hrvatskom većinom nisu konstitutivni, a onda neko očekuje da mi imamo razumijevanja za njihove probleme. Isto je tako civilizacijska sramota da nemamo izbore u Mostaru, ali sve to mora biti u skladu sa ustavnopravnim poretkom BiH.

Borjana Krišto  – predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH: Očekujem da otvorimo raspravu, da ga u redovnom postupku razmatramo, da razgovaramo i o drugim prijedlozima rješenja i u svakom slučaju želim reći još jednom da ne stoje izjave pojedinih političara da je zakon diskriminatorski.

Krišto kaže da zakon i ne mora biti razmatran po hitnoj proceduri.

Borjana Krišto – predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH: Što se tiče hitnosti procedure, o tome je odlučivao Dom naroda, on je procijenio da zakon dođe u hitnu proceduru kod njih. Želimo reći da ne mora biti hitna procedura, da želimo otvoriti raspravu u redovnom postupku.

Inače, iz HDZ-a 1990 je upućeno pismo zvaničnom Zagrebu u kojem se u najkraćem navodi da Hrvati iz BiH nestaju zbog politike HDZ-a, a ne zbog Izbornog zakona.  O izbornom zakonu govorio je i Valentin Inzko u Izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a.

Valentin Inzko: Slično tome neki hrvatski političari nastavili su zagovarati reorganizaciju zemlje po etničkim crtama.

Inzko je upozorio na antievropske principe koje zagovaraju hrvatski političari.

SHARE