Najava predsjednika RS Milorada Dodika da će predložiti mjere kojima bi bio suspendiran rad Suda i Tužilaštva BiH u RS prelazi sve granice, ocjena je SDA. U HDZ smatraju da se nešto mora poduzeti po pitanju funkcioniranja pravosudnog sistema u BiH.

Dodik koristi pojedinačni sudski predmet, završen u skladu s procedurama, da reaktivira stare teme, smatraju u SDA. Njegov poziv Srbima da napuste pravosudne institucije BiH, te prijetnja ukidanjem nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH u RS, pitanja su kojima se treba pozabaviti i međunarodna zajednica.

“Jer ovo su čiste antidejtonske izjave i mislim da i visoki predstavnik i predstavnici međunarodne zajednice imaju obaveze da djeluju na svako antidejtonsko djelovanje. Mislim da je “Dara prevršila mjeru” i da tome konačno treba stati u kraj”, kaže Safet Softić, potpredsjednik SDA.

Nije Softić siguran ni da je nemoguća opcija da Dodik odustane od suspenzije referenduma u Sudu i Tužilaštvu. Siguran je da Skupštinu RS koristi za stranačke ciljeve.

“To je sve privatizacija institucija RS i njihovo pretvaranje u stranačku mašineriju za pridobijanje glasova”, dodao je Softić.

Sud i Tužilaštvo i mogu i moraju raditi bolje, poručuju iz HDZ-a. Mjesta stradanja, pogotovo civila, pa bili oni Srbi, Bošnjaci ili Hrvati, moraju biti jednako tretirana. Nezadovoljstvo u RS, presudom Oriću, razumije.

“Ali mislim da treba tražiti rješenja u okviru sistema BiH”, kaže Bariša Čolak, HDZ BiH.

Jasan je Čolak da reforma pravosudnog sistema predugo traje. Smatra da su mnoge greške napravili i predstavnici međunarodne zajednice.

“Ono što po mom sudu nije dobro to je da nemamo instancu koja bi, neovisno od Suda BiH, razmatrala žalbe na odluke Suda BiH”, dodaje Čolak.

Problem rada Suda i Tužilaštva godinama je izražen, smatraju u DNS-u.

Zločin za koji je suđeno Oriću, navode, postojao je i za njega neko mora odgovarati.

“Pravosuđe, a pogotovo Tužilaštvo, je moralo pribaviti dokaze koji su ukazivali da se na tom područiju desio zločin. Bilo je to i očekivano, ako smo vidjeli presude Haškog tribunala”, ističe Dragutin Rodić, DNS.

Slučaj Orić je navode iz RS argument da se razmisli o najavi suspenzije referenduma o Sudu i Tužilaštvu RS.

SHARE