Problemi u raju se ne stišavaju. Očekuje se da SDA razmotriti pokretanje inicijative u Skupštini KS za smjenu Elmedina Konakovića sa pozicije premijera. Ukoliko 18 zastupnika glasa za, premijer odlazi sa funkcije. Nakon toga, pitanje je hoće li u izbornoj godini biti izbora novog premijera ili će Vlada Kantona ostati u tehničkom mandatu?

Iako se Klub SDA u Skupštini kantona smanjio odlaskom nekoliko zastupnika, Ademovića, Mekića i Okerića za koje se nagađa da bi trebali glasati protiv smjene, još nije do kraja poznato ima li SDA većinu za smjenu, te kako će glasati druge stranke u Skupštini KS. Ipak, zvanično je da će zastupnici SBB-a, glasati za smjenu. Kažu, ne zato što je politički kadar SDA već zato što nije ispunio očekivanja građana.

“Mi imamo stanje isto ili gore u odnosu na protekli period. Niz je još neriješenih pitanja, koja su od izuzetnog značaja za građane KS, a stoje na stand by-u ili su u gorem stanju. Tamo gdje su bili ministri SBB-a stanje je mnogo bolje i rapidno se popravilo, tamo gdje su ministri iz SDA je isto”, kaže Dževad Rađo, predsjedavajući Kluba SBB u Skupštini KS.

Iz SDP-a najave da će Konaković imati podršku ukoliko zaista bude išao do kraja u onome što je najavio-raskrinkavanju kriminala. U suprotnom, isti scenarij.

„Ukoliko dođe zahtjev za njegovu smjenu ove Vlade, mi ćemo vjerovatno glasati, ukoliko organi SDP-a odluče za to, ali ne zato što SDA želi da smijeni tog čovjeka, mi smatramo da on i SDA su jednako loše radili kako u KS tako i svim drugim kantonima, federalnom i državnom nivou“, smatra Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-a.

Organi Naše stranke ovo pitanje razmatrat će tek kada i ako dođe do zvanične inicijative u Skupštini. Ne kriju da nisu u potpunosti zadovoljni radom Vlade.

„Mi ne znamo hoće li biti glasanja o povjerenju ove Vlade. U trenutku kada se to stavi na dnevni red, organi stranke će sjesti i zauzeti stav. Uprkos određenom trudu premijera da se neke stvari stave na svoje mjesto, ja vam mogu nabrojati sto stvari koje su katastrofalno radili i nabrojati ministre koji su na taj način radili. Mi apsolutno nismo zadovoljni kako je ova vlada radila, može to puno bolje“, tvrdi Edin Forto, zastupnik Naše stranke u Skupštini KS.

Ukoliko dođe do smjene Konakovića, u praksi, to znači i smjenu svih ministara u Vladi Kantona Sarajevo. Među njima je većina onih iz SDA. Sam premijer jučer je poručio kako bi prepakivanje ministara bila najveća šteta.

“Nikoga neću okupljati u ništa, niti ću praviti neku novu većinu, niti bi ne daj Bože mijenjao ovu dobru Vladu. Mnogo veća šteta bi bila da se prepakuju ministri, koji trenutno vrlo dobro rade svoj posao, nego da ode premijer“, rekao je ranije Konaković.

Naime, spekulira se da ima dovoljno ruku za smjenu Konakovića, ali ne i za izbor novog premijera, te skupštinske većine za novu Vladu. Epilog je u tom slučaju vrlo jasan.

„Ili da se u trideset dana formira nova većina i nova vlada, ili ako nema toga, da se raspišu izbori. Međutim, kod nas nema vanrednih izbora nažalost, čak i ako ova vlada padne, a nema većine za novu, može se desiti da opet ostane tehnički mandat. Da oni nastave raditi do izbora“, dodao je Forto.

Identičan scenarij gledali smo prije četiri godine kada je pod pritiskom građana i velikog nezadovoljstva, tadašnja Vlada na čelu sa premijerom pala. Vlada je tada radila u tehničkom mandatu.

SHARE