Brojne su reakcije na govor predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović na jučerašnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. Poručila je kako Hrvatska smatra da je Haški sud u velikoj mjeri opravdao očekivanja međunarodne zajednice, ali da odbijaju kolektivnu krivnju koja im se pripisuje nakon presude čelnicima paradržavne tvorevine Herceg-Bosne.

Jedna od potpisnica otvorenog pisma upućenog Vladi Hrvatske i Saboru u kojem traže obeštećenje za žrtve logora pod vodstvom HVO-a, Rada Borić također je kritikovala govor predsjednice. Kaže, ne predstavlja odgovornu politiku.

”Za mene je vrlo neobično da predsjednica Republike u Vijeću sigurnosti govori nešto kao da ne poznaje i ne želi znati za činjenicu da je to isto Vijeće sigurnosti još daleke 1996. godine osudilo sudjelovanje Hrvatske i hrvatskih vojnih formacija u BiH i nije neobična da ona već i naš premijer kao jedan od koraka žalbenog mogućeg postupka na presudu u Hagu misle se obratiti tome istome UN-u”, kaže Rada Borić.
Borić kaže kako dužnosnici hrvatskog Sabora moraju odlučiti da li im je Haški sud politički ili ne i kako je to moguće da im nije politički Sud kada hrvatski generali dobivaju oslobađajuće presude u Hagu.

”Naime, ono što se upravo u Hrvatskoj događa, a bojim se da je Hrvatska tek ogledalo i svih drugih nacionalnih da ne kažem nacionalističkih zajednica, da je kada se sudi našim zločincima onda je to nepravda, a kada se sudi drugima onda je to pravda. Mislim da pravda ipak ne bi trebala imati dva aršina”, dodala je Borić.
Želimir Brala, također jedan od potpisnika pisma, kaže kako je upravo pismo otvorilo raspravu koja je neko vrijeme bila zaklonjenja, o dijelu hrvatske politike koja svakako mora biti osuđena.

„Tu prvenstveno mislim na politiku koja je zaista nedostojna, nemoralna i dugoročno štetna, kao što se pokazala Hrvatskoj, kao što su zločini u izvedbi te politike koje su hrvatske snage počinile na primjer u Ahmićima, logorima Heliodrom, Dretelj“, tvrdi Želimir Brala.

Pored grupe hrvatskih intelektualaca koji su prije nekoliko dana uputili pismo Vladi Hrvatske i Saboru, danas je Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj uputila otvoreno pismo i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarević. U pismu navode kako je predsjednica pokazala nevjerodostojnost svojih riječi i vlastitu nemogućnost provođenja politike suočavanja s prošlošću. U pismu još navode.

„Pred hrvatskom javnošću i pred međunarodnom zajednicom ste propustili napraviti ono što je najvažnije u procesu suočavanja s prošlošću, a to je osuda zločina za koje su odgovorne političke strukture i vojne snage naše Republike. Niste jasno i nedvosmisleno osudili agresorsku i zločinačku politiku koju je tadašnje vodstvo Republike Hrvatske na čelu s Franjom Tuđmanom, Jankom Bobetkom i Gojkom Šuškom, vodilo u Bosni i Hercegovini“, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatske.

Proces suočavanja s prošlošću očigledno još će potrajati, dokle god lideri budu se vodili ovakim pogrešnim slijedom. U pismu Inicijative mladih za ljudska prava zaključili su kako je predsjednica Grabar-Kitarević politički nevoljna i nesposobna za provedbu procesa pomirenja.

SHARE