Valentin Incko podnio je Vijeću sigurnosti UN novi izvještaj o stanju u BiH. Izvještaj je pokazao podjele u svijetu. Najviše pažnje privuklo je ponašanje predsjednika RS. No nije izostavljeno ni hrvatsko pitanje u BiH.

Incko u izvještaju kritikuje hrvatske političare. Kaže da zagovaraju dalje etničke podjele.

“U ovom izvještajnom periodu neki hrvatski političari intenzivirali su pozive na federalizaciju BiH, što se razumjelo kao poziv na dalju etničku podjelu zemlje na tri ili četiri federalne jedinice. Jednu sa hrvatskom većinom”, rekao je Incko.

“Dijelimo zabrinutost visokog predstavnika o akcijama bilo koga, bilo da se radi o nepoštovanju odluka Ustavnog suda ili onima koji pozivaju na dalje pobjede”, kazala je zamjenica ambasadora SAD Michele J. Sison.

Incko je optužio predsjednika RS za antiustavno djelovanje. Osim toga ocijenio je da su njegovi pozivi na otcjepljenje RS umanjeni.

“Izostanak takve retorike prate sankcije, finansijske i nemogućnost putovanja protiv predsjednika RS od strane USA. Ovo mi govori da mi kao međunarodna zajednica možemo imati uticaj kada smo spremni poslati jaku poruku”, kazao je visoki predstavnik.

Rusima se ne sviđaju ni optužbe koje u izvještaju Incko navodi protiv predsjednika RS. Tvrde da je RS Stabilna. S druge strane optužuju bošnjačke predstavnike zbog vaninstitucionalnog djelovanja kada je u pitanju odluka o tužbi protiv Srbije.

“Nema opravdanja za jednostrane sankcije koje je odlazeća američa administracija uvela RS, ovo su sankcije koje trebaju biti ukinute”, poručio je vršilac dužnosti ruskog ambasadora Vladimir Sofronkov.

“Sankcije SAD protiv predsjednika RS Milorada Dodika, treba da budu upozorenje onima koji ugrožavaju stabilnost BiH”, kazala je Sison.

Svi su saglasni da se pitanje implementacije odluka Ustavnog suda, te odluke Suda u Strazburu moraju sprovesti. Više puta je ponovljeno da se mora riješiti pitanje grada Mostara, kako bi se i u njemu mogli organizovati izbori.

SHARE