Nakon što je Rusija jučer uplatila Klirinški dug BiH od 125 miliona dolara, javnost se pita u šta će novac biti utrošen. Federacija je dobila 58 posto. Najveći dio trebao bi ići na krpljenje budžetske rupe, smatra struka. Bilo kakva polemika oko utroška sredstava na druge segmente nije opravdana. Struka odgovara i zašto smo jedina zemlja kojoj je dug vraćen u novcu, ne u robi.

125 miliona dolara uplatila je Vlada Ruske Federacije po klirinškom dugu prema BiH.

Klirinški dug, nije višak sredstava upozoravaju ekonomski stručnjaci. Njime je potrebno zatvoriti budžetsku rupu.

“Ovdje nema prostora za ozbiljne diskusije gdje i na šta potrošiti novac, s obzirom da je jasno da nemamo aranžman sa MMF-om, zbog zakona o akcizama koji nije usvojen, te da svi budžeti, uključujući i budžet FBiH imaju značajnu rupu zbog toga što su ubudžetirana sredstva od MMF-a koja očigledno neće doći”, rekao je Zlatko Hurtić, ekonomski analitičar i vanjski ekspert za podršku Vlade FBiH.

Hurtić tvrdi da Rusija isplatom klirinškog duga može uvjetovati i Federaciju BiH isplatom ratnog duga za gas. U tom slučaju bi Federacija morala plaćati dug koji je napravila i RS, a za koji čelnici RS-a uporno odbijaju da preuzmu svoj dio otplate.

“Gospodin Bevanda je morao iskoristiti ovu situaciju, u kojoj je budžet RS očigledno imao velike potrebe za ovim sredstvima, te prije bilo kakvog dogovora o načinu vraćanja klirinškog duga, on je morao isposlovati sporazum dva entiteta, gdje bi se dug po osnovu starih isporuka plina podijelio pravedno između dva entiteta”, dodao je Hurtić.

Iz RS najave da će 36 miliona dolara koliko je dobila RS od isplate klirinškog duga biti upotrijebljena za servisiranje kapitalnih investicija.

“Ova sredstva su dobrodošla. Vlada Republike Srpske je juče odmah za poljoprivredu izdvojila pet miliona KM, koja će biti usmjerena za navodnjavanje“, kaže Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Upravo zbog činjenice da je dug prema BiH vraćen u novcu, a ne u robi kao što je bio slučaj sa ostalim zemljama, pitanje klirinškog duga zamišljeno je kao pomoć Rusije Republici Srpskoj.

“U ovom slučaju Ruska Federacija želi prije svega da pomogne budžetu RS, sa kojima su i vođeni ti razgovori jer znamo da se i Dodik i Cvijanović već hvale da su to isposlovali, a naravno nisu mogli da zaobiđu Federaciju. To je jedan politički manevar. RS ima ozbiljne budžetske probleme, a ne mogu na drugi način da im pomognu”, smatra Hurtić.

Ranije je najavljeno da Vlada FBiH dio novaca planira usmjeriti kao pomoć u razvoj poljoprivrede, no zasada nema odluke Vlade, tek kratki komentar dopremijera Federaciije i ministra rada i socijalne politike da će zahtijevati da dio tih sredstava ide za stabilizaciju PIO fonda i određene socijalne mjere i aktivnosti.

SHARE