Nakon zatišja, ponovo se nazire mogućnost  uvođenja  sankcija Njemačke Miloradu  Dodiku. Njemački mediji vrlo često pitaju koja je granica koju će Njemačka ali i EU tolerisati, kako kažu, balkanskom mangupu koji širi antievropske vrijednosti. Međutim, najviše se može riješiti na relaciji Merkel –Vučić. Odnos Njemačke prema Dodiku može se ogledati upravo u odnosu Vučića prema Dodiku.

Nije tajna da njemačka kancelarka Angela Merkel ima, možda najveći uticaj  na   predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Osim pregovaračkih i međudržavnih sastanaka, Vučić je  više puta isticao da  najviše cijeni   njeno mišljenje. Novi sastanak Vučić- Merkelova .  U središtu  razgovora Kosovo  i situacija u regionu.

Mi sa velikom pažnom slušamo, želimo da čujemo stavove kancelarke Merkel, uvijek je poštujući i razumijevajući da evropski put Srbije od vitaslnog značaja za evropski put Srbije i da ćemo morati donositi  bolne odluke ukoliko želimo da postanemo dio EU, poručuo je Aleksandar Vučić

Iako je Kosovo  trenutno u žiži interesovanja, sasvim sigurno je  i  situacija u BiH. Posebno otkazivanje bilo kakve poslušnosti predsjednika RS Milorada Dodika. Poznato je da su sankcije EU prema Dodiku  izbjegnute za dlaku, upravo intervencijom Vučića, ali  i Dodikovim  neprelaskom crvene linije.

Ukoliko vlast u Srbiji hoće zaustaviti Dodika, mislim da je to moguće kroz jasno distanciranje  vlasti Srbije od politike gdina Dodika. Ukoliko bi se to desilo, politička karijera Milorada Dodika bila bi  mrtva, smatra Bodo Veber njemački politički analitičar

Podsjećamo, Njemačka je  obećala  RS  pomoć nakon potpisivanja  Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ta pomoć je uskraćena. U njemačkim medijima tvrde  da  antievropske vrijednosti koje promoviše  Dodik  moraju biti sankcionisane.Od Vučića, kako tvrde određeni izvori očekuje se  da disciplinuje Dodika ili da mu okrene leđa.

Znamo da takav potez nikada se neće desiti bez pritiska Zapada, smatra Veber

FF: U BiH sada je  posebno  angažovana administracija Eu i SAD  na  reformama Izbornog zakona.Bliskost Dragana Čovića  i Milorada Dodika takođe nije  dobro primljena na zapadu . Zahlađenje odnosa Vučića i Dodika  nema, ali nema ni  priče o otcjepljenju , čak ni referendumi nisu aktuelni.Ipak priča o  stabilizaciji i miru u regionu , u Briselu aktuelna.

Srbija je posvećena miru i stabilnosti , Srbija smatra da bi bilo kakav sukob na Balkanu sve naše zemlje i narode vratio bvi sto godina unazad, daćemo sve od sebe da se bilo kakvi sukobi i destabilizacija regiona izbjegnu po svaku cijenu.

Ipak,  Milorad Dodik prkosi SAD. Nema problem sa sankcijama i vrlo je  direktan u kritikovanju rada amerričke administracije u BiH. Međutim, ukoliko  bi uslijedile sankcije  Njemačke i EU, situacija se drastično mijenja. Ipak i Dodikova retorika  se razvija u tom pravcu. Do određene granice.

SHARE