Porezna uprava Federacije prezentirala je najznačajnije rezultate rada u prošloj godini. Ostvareni su dobri rezultati od javnih prihoda. Poduzete su mnoge aktivnosti u suzbijanju sive ekonomije i provedene mnoge mjere za njeno suzbijanje. Tako je prisilnom naplatom osigurano preko 173 miliona maraka. Najznačajnije aktivnosti koje su provedene su inspekcijski nadzor i tzv. brze kontrole.

Javnih prihoda u Federaciji uplaćeno je preko 4.8 milijardi maraka, što je 363 miliona maraka više nego u prošloj godini ili 8,15 posto.

„Kad su u pitanju direktni javni prihodi onda najveći rast imao porez na dobit, zatim porez na dohodak naknade i takse i posebne naknade. Strukturu ovih naplaćenih javnih prihoda možemo vidjeti i po kantonima. Kada su pitanju kantoni najveće učešće u naplati javnih prihoda ima Sarajevski kanton u čijem području je naplaćeno nešto više od milijardu i 800 miliona. Zatim Tuzlanski kanton na čijem je području uplaćeno više od 790 miliona“, kaže Šerif Isović, direktor Porezne uprave Federacije.

U periodu 2014. do 2017. godina naplata javnih prihoda povećana je za više od milijardu i 23 miliona maraka. Najznačajnije aktivnosti Porezne uprave odnose se na inspekcijski nadzor. Posebno veliki uspjeh ostvarile su tzv. brze kontrole, koje su uvedene prije dvije godine. Od ukupno 12 hiljada kontrola, zapečačeno je preko 2 hiljade objekata. Rezulat tih akcija je iznos novčanih kazni po prekršajnim nalozima skoro 18 milona maraka.

„Mi smo ovim kontrolama obuhvatili 12 hiljada. Ovim akcijama smo utvrdili 4.000 neprijavljenih radnika, utvrdili smo da 3.000 poreznih obveznika nisu izdavali račune. Otkrili smo preko 1.000 subjekata koji su obavljali djelatnost bez dozvole, u ovim akcijama zapečatili smo 2.633 objekta, izrekli preko 7.200 prekršajnih naloga. Sa ukupnom novčanom kaznom od 17 miliona“, dodaje Isović.

Prinudna naplata svakako je jedna od značajnijih aktivnosti Porezne uprave Federacije. Tokom prezentiranja rezultata Isović je istakao da je dug prinudne naplate na zadnji dan prošle godine bio preko dvije milijarde i 677 miliona maraka. Naplaćeno je u prilsilnoj naplati  preko 173 miliona maraka. Također je istakao da nacrt budžeta za tekuću godinu iznosi 45.331.863.KM. U Poreznoj upravi smatraju da ovo neće obezbijediti efikasno i normalno funkcionisanje ove institucije, stoga se Porezna uprava obratila Ministarstvu finansija i Vladi Federacije tražeći da se ponovo razmotri zahtjev za budžetskim sredstvima i Poreznoj upravi odobri budžet od 61.387.837 maraka.

SHARE