Pokret Odgovor u saradnji sa brojnim udruženjima srebreničkih majki i boračkih organizacija održao je konferenciju pod nazivom Zaštita građanskih sloboda povratničke zajednice i demokratizacija na području entiteta RS. Cilj je bio okupiti i 10 lidera probosanskih stranaka koje djeluju na području RS, te sa jednom listom nastupiti na narednim izborima.

Od ukupno deset pozvanih, odazvale su se samo četiri stranke, a to su SDA, BPS, SBiH i Nezavisna bosanskohercegovčka lista. Među šest stranaka koje se nisu odazvale su i SDP i SBB. Iz ovih stranaka poručuju da priču oko budućeg okupljanja i mogućih koalicija treba da vode politički subjekti, a ne udruženja.

– Ali smo uvijek bili za zajedničku priču i zasigurno ćemo opet biti za zajedničku priču svih probosanskih snaga koje postoje u manjem bh. entitetu, ali ćemo mi biti direktno uključeni u uvođenje te priče i evo već naredne sedmice mi ćemo imati neke sastanke gdje ćemo zajedno sa ostalim probosanskim snagama sazvati neke sastanke i bićemo u kontaktu sa ostalim ljudima koji žele, sa ostalim političkim subjektima koji žele da se mi okupimo oko zajedničke priče, kaže Admir Čavka, poslanik SBB u NS RS.

Iz SDP-a također kažu da se nisu odazvali pozivu jer smatraju da to nema veze sa zajedničkim nastupom probosanskih stranaka, te da se u politici dogovaraju isključivo stranke, a ne udruženja.

– SDP je zauzeo stav da neće doći na taj sastanak zbog toga što taj sastanak sazivaju udruženja koja nemaju stranku, nemaju nikakvu političku težinu i zato su ta udruženja za nas nebitna. Bitna su kao ljudi, a u politici su nebitna. Mogu se partije dogovarati, šta ima mene da okupljaju neka udruženja, znači partije će tražiti i praviti ko s kim može i pravit će nekakavu koaliciju ili zajedničku listu. To će biti dogovor na vrhu gore, istakao je Hakija Meholjić, predsjednik OO SDP BiH Srebrenica.

Iako brojne zvanice nisu prisustvovale, sa konferencije je proistekla i Potočarska deklaracija, sa pet jasno definisanih tačaka u očekivanju Općih izbora 2018. godine. Primarni cilj je priječiti sistematsko ugnjetavanje povratnika nesrpske nacionalnosti u manjem bh. entitet

Za Sadika Ahmetovića iz Nezavisnog bloka bila su sporna “zaštitna lica” koja su organizovala skup. Bivši načelnik Srebrenice odgovara.

– Pa, čak neki koji su od nas tražili pozivnicu, evo reću da je ovaj Nezavisni blok, pojedinci su tražili pozivnici, da bi dan nakon toga izašli u javnost s pokušajem osujećivanja ovog događaja i to nije korektno, ni politički ni ljudski, kaže Ćamil Duraković, lider pokreta Odgovor.

Politička razjedinjenost i međustranačka netrpeljivost definitivno ne mogu se pozitivno odraziti na položaj povratnika. Ipak i oni koji se nisu pojavili na jučerašnjem skupu vjeruju da će postojati zajednička priča, ali koju mogu voditi isključivo politički subjekti, jer to je jedini način da budu faktor koji će direktno odlučivati o sudbini povratnika i poboljšanju života onih koji žive u manjem bh. entitetu.

SHARE