Potrošačka korpa u FBiH dva puta je veća od trenutne prosječne plaće, dok u isto vrijeme polovica radnika prijavljena je na minimalac od 410 KM. Nova godina donijela je i nove, više cijene, dok plaće zaposlenih ostaju iste.

U protekloj godini prosječna plaća u Federaciji iznosila je 863 KM, dok je prema Zavodu za statistiku u RS prosječna plaća bila 832 KM. Potrošačka korpa u BiH iznosila je blizu 1.850 KM, za što nisu dovoljne ni dvije prosječne plaće.

– Ne može pokriti, pa rekli smo 1.800 ne može pokriti, i onda očekivati je  mnoge zahtjeve za socijalnim pomoćima radnika. Međutim, treba se boriti da što manji broj ljudi imamo takvih. Minimalna plata da bude ljudima za izračunavanje osnove plate, kaže Ismet Bajramović, predsjednik SSSBiH.

Bajramović navodi kako ne može govoriti o razlici između potrošačke korpe Zavoda za statistiku i sindikalne, međutim u sindikalnu ubrajaju pored hrane i svih potrepština i sve ostale uslove života, poput plaćanja stana, grijanja i drugih izdataka.

– Potrošačku korpu sad zasad izračunavamo isključivo mi i mi smo u koordinaciji zajedno sa Sindikatom RS. Zajedno su sa nama u nekim stvarima i ona je gotovo slična ili ista 1.850 KM otprilike, potrošačka sindikalna korpa, dodao je Bajramović.

Savez samostalnih sindikata insistira na održavanju sjednice Ekonomskog socijalnog vijeća, gdje bi zatražili povećanje najniže satnice sa 2,31 na 3,54 KM. Bajramović kaže da je minimalna plaća plod nedjelovanja, inspekcijskih organa, nepoštivanja zakona o doprinosima, zakona o radu, kolektivnih ugovora i nekih ekonomskih odredbi, te da javnost mora biti svjesna toga.

– Vrlo jasno i precizno kazati da je potrošačka korpa dakle dva puta veća od trenutne prosječne plate u FBiH i vrlo jasno i precizno kazati da zbog toga danas imate situaciju kako smo pročitali da jedna firma traži 400 radnika, da se na posao prijavilo samo dva. Puno je isplativije danas otići 3 mjeseca raditi na crno u Evropskoj uniji jer nas oni tamo smatraju vrednijim nego raditi u svojoj državi, doprinositi joj, navodi Selvedin Šatorović, potpredsjednik SSSBiH.

Za jednu četveročlanu porodicu potrebno je skoro pet minimalnih plaća da bi se napunila potrošačka korpa. Kućni proračun od 2.000 KM mogao bi osiguravati pristojan život četveročlane porodice, međutim malo je onih koji zarađuju ovaj iznos.

SHARE