U Hrvatskoj katastrofa. Požari nose sve pred sobom. Najteže stanje je u zaleđu između Splita i Omiša te u Šestanovcu kod Imotskog. Sve raspoložive snage su na terenu, a jak vjetar otežava gašenje. Traži se i pomoć vojske.

Požari se ne smiruju, a u tome im pomaže vjetar koji mijenja smjer. U mjestu Srinjine požar je zahvatio i jednu kuću. Kanaderi ne mogu pomoći. Povrijeđeno je i nekoliko vatrogasaca. Plameni vatre sinoć bili su visoki i do 50 metara.

„Noćas je bilo katasrofa, sada su tu vatrogasci.  Mislili smo da ćemo pogušiti. Sada su tu vatrogasci i gase“, rekao je jedan mještanin. Drugi dodaje: „To se ne može  opisati. Evakuisali smo žene  i djecu. Mi smo ostali i borili se.“  Jedna mještanka pojašnjava da ih je u ponoć probudila katastrofa .

Teška situacija i u Tugarama, mjestu iz kojega je požar krenuo sinoć. Evakuacija turista je pokrenuta oko pet sati ujutro. U obližnjem selu Donje Sitno vatra je zahvatila nekoliko kuća, a u selu Gornje Sitno umalo i crkvu.

„Gorilo je na sve strane . Mi smo  tu sada spašavamo. Nadamo se da neće gore ako i bude spašavaćemo“, kažu vatrogasci, te pojašnjavaju da im dodatno otežava posao činjenica da vjetar mijenja smjer.

Planulo je i u Bogomolju na Hvaru, gdje gori gusta borova šuma. Požar gase dobrovoljna vatrogasna društva s područja Splita, Solina, Kaštela, Trogira i Omiša s 32 vozila i 109 vatrogasaca. Pomoć je najavio i premijer hrvatske Andrej Plenković.

SHARE