Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, koji je u dva mandata bio član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, potvrdio je svoju ponovnu kandidaturu na predstojećim izborima. To je izazvalo oprečne reakcije stranaka u BiH. Dok je za jedne kandidatura legitimna, drugi kažu Komšić ponovno majorizira Hrvate u BiH. Željko Komšić potvrdio je da će po treći put ući u utrku za hrvatskog člana Predsjedništva.

– Kako sada stvari stoje hoću, evo to vam mogu reći, rekao je Komšić.  Uz njega odmah je stao predsjdnik SDP-a BiH Nermin Nikšić i podržao njegovu kandidaturu. Nikšić je istakao da postoji mogućnost da ljevica u Bosni i Hercegovini za predstojeće izbore izađe sa tri kandidata za člana Predsjedništva BiH te potvrdio da je Komšić legitimni kandidat ljevice. No, kako se čini, neće sve stranke ljevice stati uz Komšića.

– Mislim da je ovo dosta nova informacija, do sada se s tim špekuliralo. Prethodni stav Naše stranke je bio da gospodin Komšić nije osoba od interesa koju ćemo podržati, mislim da se ništa tu nije promijenilo, ali će se razmatrati ova opcija i zauzeti stav po pitanju ovoga, smatra  Damir Marjanović, član Naše stranke.

Oštre reakcije su došle iz hrvatskih stranaka. Komšić je, tvrdi Čavara, koristeći mogućnost da bude kandidat u dva mandata predstavljao se nelegitimno kao predstavnih hrvatskog naroda, izigravajući odredbu Ustava. To bi se moglo opet desiti, a sve to nas vodi unazad.

– Mislim da takav način, da je ta kandidatura u tom smislu da neko izigrava volju hrvatskog naroda pokazalo se dosad da je to tako gospodin Komšić uradio u dva mandata. Mislim da je to ponovno izrugivanje hrvatskog naroda u BiH. Mislim da je to udar na temelje BiH, rekao je Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ BiH.

– Nećemo podržati kandidaturu Željka Komšića. Smatramo da je to povratak bar 12 godina unazad ukupne situacije u BiH, dodao je  Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990.

Iz Hrvatske stranke kažu da još nisu donijeli stav da li će imati svog kandidata, ali ni to kojeg će kandidata drugih stranaka podržati.

– Ne možemo komentirati niti jednog kandidata jer Hrvatska stranka se nije odlučila koga će podržati, da li nekog svog kandidata ili nekog kandidata iz druge stranke, kazao je Božo Skoljaković, predsjednik Hrvatske stranke BiH.

Izmjene izbornog zakona u BiH za Hrvate je ovo ponovo stavilo u fokus. Ali i otvorilo priču o legitimnom predstavljanju naroda.

– Smatram da je to pokazatelj da su nužne izmjene Izbornog zakona koje se odnose na legitimno predstavljanje i u dijelu koji se odnosi na biranje članova Predsjedništva, naročito iz reda hrvatskog naroda. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da dođemo do izmjena izbornog zakona i u tom slučaju kandidatura Željka Komšića je vrlo poželjna, rekao je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990.

– Sve kandidature za sve funkcije u BiH i za članove Predsjedništva moraju biti  u skladu sa Ustavom i moraju biti u skladu sa Izbornim zakonom. Dakle, ta kandidatura je u skladu sa Ustavom i zakonom, dakle ta eventualna kandidatura, i što se toga tiče tu stvari tako stoje, istakao je  Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA.

Da su nužne izmjene Izbornog zakona koje se odnose na legitimno predstavljanje i u dijelu koji se odnosi na biranje članova Predsjedništva, naročito hrvatskog naroda, odavno je svima jasno. No, kada će se to desiti niko ne može ni naslutiti.

SHARE