U prostorijama Velike sale Općine Stari Grad u Sarajevu sinoć je osnovan novi politički subjekt pod imenom “Narod i pravda”, na čelu sa premijerom KS Elmedinom Konakovićem. Premijer je istakao da u nazivu nema ni stranka, ni front, ni pokret, niti išta od onoga što asocira na postojeće politike. Istakao je da je prvi dio urađen u tišini, te da za to postoji i razlog.

Premije KS Elemedin Konaković, koji je nedavno napustio Stranku demokratske akcije, istakao je da je novi politički subjekt osnovan na bazi dosadašnjih iskustava. Njegov plan je kako tvrdi razdrmati političku scenu.

– Poslat ćemo mi jednu snažnu poruku, mislim da ćemo već za 10-ak dana imati jedan osnivački skup podrške, to će biti javno, to će biti glasno, poručit ćemo onima što strahuju od oktobra, da s razlogom strahuju od oktobra, istakao je premijer KS.

– Niti jedno formiranje stranke samo po sebi neće ništa postići, mi treba da vidimo šta tačno ta stranka ili bilo koja druga ima da ponudi u ovoj predizbornoj kampanji, ono što smo vidjeli do sada, to su pretežno razmjene uvreda, optužbi, teških riječi, korištenje dijela pravosudnog sistema, pa čak i medija u unutrašnjoj ili međustranačkim borbama, smatra politički analitičar Srećko Latal.

Gradonačelnik Zenice jedan je od onih koji su također odlučili krenuti s novim političkim projektom. Vjeruje da izbor treba biti raznolik, jer njegovo iskustvo pokazuje da građani žele promjene.

– Želim da druga generacija mladih ljudi dođe da ovu državu pokrene, mi koji smo na zalasku karijere, to promijeniti ne možemo, budite sigurni. Omladina ta koja nije ni rat zapamtila, jedino na njima to ostaje, međutim treba biti stabilan u svemu, naveo je jedan od osnivača Nezavisnog bloka Fuad Kasumović.

Prema podacima Centralne izborne komisije, BiH je jedna od vodećih država po broju političkih stranaka i političkih subjekata.

– Naše procjene govore da ih postoji oko 150, ali tačan broj znat ćemo do 31. marta 2018. godine, do kada je rok da sve partije registrirane u 2017. godini i ranije predaju finansijske izvještaje, kazala je glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić.

BiH doživljava jednu krizu politika, a šta možemo očekivati bilo od premijera Konakovića ili od bilo koje druge političke partije, to ćemo saznati u narednim mjesecima. Ova godina izuzetno je interesantna. Slijedi nam zanimljiva predizborna borba u kojoj ćemo imati priliku vidjeti preplitanje neslavnog broja političkih partija i kandidata, te nezavisnih subjekata.

SHARE