Oporavanje bosanskog jezika je ideološka, a ne lingvistička pojava, kažu to književnici. Baš kao i danas, i u Austrougarskoj su raspisivani konkursi za učitelje bosanskog jezika.

Postojanje bosanskog jezika osporavano je od strane političara iz RS. Ali, zvanični dokumenti govore drugačije. Evo jednog iz vremena Austrougarske. Austrougarski list “Agramer Zeitnug” 1895. godine objavio je konkurs za učitelja bosanskog jezika u mostarskoj gimnaziji.

“U velikoj gimnaziji mostarskoj ima se početkom školske 1895/96 godine popuniti mjesto učitelja zemljopisa i povijesti i njemačkog ili bosanskog jezika”, navodi se u konkursu.

Da situacija bude apsurdnija, ne osporava se samo postojanje, nego i terminologija naziva jezika. Nameće se naziv bošnjački, umjesto bosanski jezik.

“Negiranje bosanskog jezika, koje provodi Vlada RS i predsjednik tog entiteta nije lingvističko pitanje. To je pitanje ideologije, ljudskih prava i diskriminacije koja se provodi u tom entitetu posljednjih 25 godina”, kaže književnik Mehmed Pargan.

Sve je stvar ideologije, a što nema veze sa činjenicama i historijom, ističe Pargan.

“Ideologiji koja je izrasla iz jednog pokreta kojem su pripadali i Ratko Mladić, Radovan Karadžić i zapravo srpska politika nikada nije se odmakla od te ideologije.”

Instrukcije SANU-a da se negira bosanski jezik, sada su se institucionalizirale, naglasio je Pargan. Inače, prvi rječnik bosanskog jezika potiče iz 1632. godine.

SHARE