Tačno je tri godine mandata aktuelnog saziva Vijeća ministara. Ocjena rada ovisi koga se od parlamentaraca pita. Oni koji su dio parlamentarne većine ili bolje rečeno onoga što je od većine ostalo, zadovoljni su urađenim. Opozicija, s druge strane, kaže da su propuštene brojne šanse za napredak – na svim poljima.

Protekle tri godine odnijele su još jednu šansu da se ubrza put ka EU i NATO-a. Napredak ka NATO nije donio bilo kakav pomak, ocjena je opozicije. O napretku prema EU pričao je, kažu, samo predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

“Po informacijama koje i danas imamo je da je taj napredak BiH skoro nikakav ili ga u principu nema. Jedan izvještaj za ovo Vijeće ministara i njegov rad će biti negativan“, kaže Sadik Ahmetović, zastupnik Nezavisnog bloka u PS BiH.

Kada se doda i ukupno stanje u državi i politički odnos, ne može se reći da je Vijeće napravilo ono što se očekivalo, kaže Ahmetović.

“Čak možemo kazati da mnoge procese koji su trebali biti pokrenuti nije pokrenulo s mrtve tačke“, dodao je Ahmetović.

U Klubu SDA, odnosno onome što je od njega ostalo, smatraju da je Vijeće ministara uradilo značajan posao. Ukupna ocjena je visoka.

“Deblokiran je konačno dugogodišnji zastoj na EU i NATO putu BiH. I svi makroekonomski pokazatelji su danas u znatnom poboljšanju u odnosu na početak mandata Vijeća ministara“, smatra Šefik Džaferović, dopredsjedavajući Zastupničkog doma PS BiH (SDA).

Konstatuje Džaferović da su ministri radili u teškom političkom ambijentu.

“Gdje je bila naglašena posebno retorika koja je težište usmjeravala prema institucijama BiH i prema suverenitetu države. Kao i retorika koja se odnosila na stalne prijetnje teritorijalnom integritetu BiH“, kaže Džaferović.

“Vijeće ministara radi redovito. Da li je dovoljno kvalitetno, mislim da nije. Ne mogu nekakve velike pomake napraviti i rješenja ponuditi. Ali kada je ovakva situacija, kada većine nema, čini mi se da bi se rad Vijeća ministara mogao nazvati dobrim“, ocijenio je Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ BiH u PS BiH.

Ni opozicija glavnu krivicu ne vidi u ministrima, već predsjednicima parlamentarnih stranaka.

“Mi u principu nemamo državnike. Imamo političke mešetare“, kategoričan je Ahmetović.

Centri civilnih inicijativa nekoliko puta su ocijenili da je rad Vijeća ministara gotovo pa nikakav. Istakli su sporost u realizaciji reformi, ali i lošu aktivnost u odnosu na planove i programe rada. U prošloj godini ministri su utvrdili samo 27 zakona, a pritom se trećina odnosi na zakone o akcizama.

SHARE